Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

 

Międzynarodowe smaki na śląskim talerzu [FOTO]

Facebook Twitter

Z kuchni z całego świata inspiracje czerpali uczniowie szkół gastronomicznych z regionu, którzy wzięli udział w 9. Śląskiej Jesieni Kulinarnej - konkursie organizowanym w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu.

Dania przygotowane przez młodzież oceniało jury w międzynarodowym składzie: byli goście z Francji, Włoch, Rumunii, Turcji i Słowenii, a także „specjalista” od kuchni śląskiej, pomysłodawca konkursu, Remigiusz Rączka:

Tak naprawdę to chodziło mi o to, żeby pokazać, że kuchnia śląska jest zlepkiem wpływów. Niektórzy opatrzenie zrozumieli temat i wpletli dania innych narodowości, chociażby indyjskiej do kuchni śląskiej. Powiem szczerze, że i tak jestem bardzo zadowolony, ponieważ jakość tych potraw przez młodzież jest piękna i są zaskakujące aranżacje i połączenia. W tym roku konkurs był wyjątkowy, jury było międzynarodowe. Szefowie kuchni z całej Europy, z pięciu krajów. Pod tym względem konkurs jest wyjątkowy. I rzeczywiście widać, że oni mają inne spojrzenie niż my Polacy. My lubimy dużo na talerzu, u nich im prościej, tym lepiej. Tak naprawdę kuchnia łączy ludzi.

Co znalazło się więc na talerzach?

Czy Ślązaków, przywiązanych do tradycyjnych smaków, łatwo przekonać do nowości na talerzu?

powiedzieli Monice Sokołowskiej uczestnicy konkursu kulinarnego w wodzisławskim „ekonomiku”. A uznanie jury zdobyli uczniowie z Zespołu Szkół numer 2 z Jastrzębia, Konrad Rusin i Piotr Hadalski i ich śląska rolada w nowym „światowym” wydaniu.

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj