StartWiadomości Wiadomości dnia

Młodzi kucharze rywalizowali w Wiśle [FOTO]

Tym razem adepci sztuki kulinarnej musieli wykazać się znajomością ryb i przygotować danie z nią w roli głównej. Celem corocznego konkursu jest promocja lokalnych produktów – podkreśla Iwona Gomola, nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych, organizatorka wydarzenia.

Przed konkursem odbył się szereg warsztatów ze znanymi szefami kuchni, a konkurs jest niejako ewaluacją realizowanego zadania publicznego. Techniki i metody przygotowywania dań były przeróżne. Królowała tutaj przede wszystkim metoda Sous-vide, czyli metoda gotowania próżniowego,czyli niskotemperaturowa. Widziałam,że były również potrawy pieczone, duszone, były ryby w kolorowych panierkach, bardzo ciekawe w tym roku dodatki, aranżacja dań w nowoczesnym wydaniu.

Oczywiście królowały pstrągi i karpie, ryby, które najczęściej można spotkać w stawach hodowlanych w Beskidach. Poziom konkursu oceniam wysoko – podkreśla szef jurorów – Adam Kajfosz.

Ku naszemu zdziwieniu, 3. miejsce miał zwykły pieróg, który był nadziany pstrągiem, białym serem. posmak koperku był bardzo smaczny. Ale to cieszy, że nie znaczy, że trzeba nie wiadomo jakie techniki znać i używać nie wiadomo jakich produktów bo prostota tez daje mega pole do popisu. Ja osobiście lubię kwaśny posmak, jeśli chodzi o rybę często staram się staram się podawać rybę z sosem holenderskim, czy sosem bearnaise.

Radio 90: Jaki to smak?

To smak lekki słodko-kwaśny to sos na bazie żółtka, wina, octu, szalotki, pieprzu. Do sosu bearnaise idzie jeszcze estragon także może gdzieś zapomniana przyprawa, a daje fajny efekt. 

Najwyżej oceniono danie przygotowane przez Teresę Polak, która do Wisły przyjechała z Żywca-Moszczanicy. Przygotowała filet z pstrąga na soku z kiszonej kapusty.

Skoro żywiec to postawiłam tez na piwo żywieckie, które znalazło się w kaszy.

Radio 90: Kasza gotowana na piwie?

Była gotowana na piwie i na wywarze tez warzywnym. Jeszcze miałam buraka z jabłkiem, gruszką i sosem winegret.

Radio 90: Skąd taki pomysł na taką kompozycję smakową?

Szukałyśmy z moją Panią prowadząca zajęcia, Panią Sylwią Ostrowską. Postanowiłyśmy coś takiego bardzo regionalnego wymyślić i szukałyśmy dużo składników, które są z naszych okolic. Piwo żywieckie, kapusta i nasze polskie zioła: nasza mięta, czosnek niedźwiedzi, pokrzywa.

Drugie miejsce w konkursie gastronomicznym zajęła Anna Elsner z Wodzisławia, trzecie przypadło Rafałowi Moskale za danie – pstrąg otulony zielonym płaszczykiem z sosem ćwikłowym.

Zostaw komentarz