Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

 

Młodzież z Rybnika poznała tajniki pracy sommelierów

Facebook Twitter

Szkolimy sommelierów - pisze Katarzyna Solis, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół Ekonomiczno- Usługowych w Rybniku. Młodzież ZSE-U szkoliła się w tym kierunku w ramach projektu EFS „Wyższy poziom gastronomii”.

facebook.com/ZSEURybnik

Zawód Sommeliera jest w Polsce wciąż niszową profesją. Z biegiem czasu eksperci w tej dziedzinie stają się co raz bardziej pożądani w restauracjach i hotelach, dlatego szkolimy sommelierów.

– tłumaczy Solis.

Kim jest sommelier? To znawca wina – osoba, dla której świat wina nie ma tajemnic. Sommelier zna wielowiekową historię tego trunku, tajniki produkcji, winiarskie regiony, marki i roczniki wina. Bazując na swojej wiedzy potrafi doradzić wybór właściwego wina, zaprezentować je i odpowiednio dobrać do menu.

Podczas kursu uczniowie przyswoili wiedzę teoretyczną na temat historii wina, uprawy winnej latorośli i produkcji wina; charakteryzowali poszczególne szczepy win i omawiali zasady łączenia win z potrawami.

W trakcie zajęć praktycznych ćwiczyli serwis win cichych i musujących. Odbyła się również degustacja analityczna wyselekcjonowanych, różnorodnych trunków zarówno z tzw. „starej Europy ” jak i świata.

To było fantastyczne doświadczenie, które z pewnością uatrakcyjni CV naszych uczniów.

– kończy Katarzyna Solis.

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj