Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

 

Mniszek lekarski, teraz jest jego czas. Nie mylić z mleczem!

Facebook Twitter

Żółto na łąkach, w ogrodach, na trawnikach w parkach. Mniszek lekarski choć zwany pospolitym, ma niezwykłe właściwości. Warto zbierać jego kwiaty, nie tylko po to, upleść wianek.

fot.Mammiya/ pixabay.com

Lwi lub wilczy ząb, dmuchawiec, mlecz, pępawa – tak mówi się w różnych regionach Polski o mniszku, na Śląsku zazwyczaj to określenie „mlecz” choć specjaliści odróżniają mniszka od mlecza. Mlecze są wyższe, na grubej łodydze jest kilka pędów i kilka kwiatów.

Ten popularny na trawnikach żółty kwiatek, to właśnie mniszek. Jak charakteryzują go specjaliści:

Z jednego systemu korzeniowego wyrasta wiele bezlistnych pędów, a każdy z nich dźwiga żółty kwiat. Na każdym pędzie, zupełnie pozbawionym listków, wyrasta więc jeden kwiatostan (ząbkowane liście wyrastają z tego samego miejsca samodzielnie).

I jeszcze jedna różnica: mniszek lekarski zmienia się w dmuchawca, którym bawią się nie tylko dzieci. Puch, w który zamienia się kwiat, tworzy kulę, łatwą do zdmuchnięcia, jej części roznoszą się wraz z wiatrem. Kwiaty mlecza zamieniają się też w kulkę, ale twardą i szorstką.

Mniszek jest cudowną rośliną, wykorzystuje się zarówno jego korzeń, ziele, liść i kwiatostan mniszka. Liście można wykorzystać do przyrządzenia  sałatek, korzeń mniszki warto ususzyć, a potem przyrządzić specyfik pomocny przy kłopotach układu trawiennego. Z kwiatów można przygotować syrop na odporność. Właśnie w maju jest najlepszy czas na zbieranie kwiatów mniszka.

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego

Składniki:

1 litr kwiatów mniszka,
2 cytryny,
1 litr wody,
1 kg cukru.

Choć w sieci można znaleźć też przepis z ilością kwiatów mniszka, ma być ich 400, 1 cytryna, woda i cukier jak wyżej.

Zanim zaczniemy gotować syrop, warto rozłożyć kwiaty na gazetę, żeby pozbyć się robaczków, potem wkładamy je do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 min. Następnie garnek odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej na cała noc. Potem wywar trzeba odcedzić przez sito i dodać do niego sok z cytryn oraz cukier. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści a syrop będzie miał konsystencję lejącego miodu.

Na zdrowie!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 4 czerwca 2020