Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Najwięcej witaminy mają polskie owoce i warzywa

Facebook Twitter

Według badań grupy badawczej Kantar, jedzenie warzyw i owoców jest dla Polaków najpopularniejszym sposobem zapewnienia odpowiedniego poziomu witamin w organizmie. Tak deklaruje aż 71% konsumentów.

Połowa respondentów, aby zapewnić sobie witaminy polega wyłącznie na warzywach i owocach (51%). Suplementy diety są źródłem witamin dla 19% badanych, natomiast 15% wybiera naturalne produkty wzbogacone witaminami, np. wzbogacone soki czy płatki śniadaniowe. Nawet ci, którzy deklarują, że jedzą warzywa i owoce, żeby zapewnić sobie odpowiedni poziom witamin, jedzą ich za mało. Warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy.

Zdecydowana większość Polaków (81%) robi coś, żeby zapewnić właściwy poziom witamin w swoim organizmie. O to by zapewnić sobie odpowiedni poziom witamin w organizmie kobiety dbają częściej niż mężczyźni (86% wobec 76%). Dbałość o dostarczanie organizmowi witamin rośnie też wraz z poziomem wykształcenia oraz zamożnością. Dla 19% Polaków, poziom witamin w organizmie nie jest ważny

– mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.

Tylko co dziesiąty (10%) badany wybiera jedynie suplementy lub produkty wzbogacone witaminami, by zadbać o odpowiedni poziom witamin w organizmie. Dla co piątego (20%) respondenta takie produkty są jedynie uzupełnieniem diety zawierającej warzywa i owoce.

Co ciekawe osoby, które deklarują, że dla zapewnienia sobie odpowiedniego poziomu witamin w organizmie jedzą warzywa i owoce, wcale nie jedzą ich w zalecanej ilości. Tylko w przypadku 9% z nich jest to co najmniej połowa każdego posiłku.

Korzystajmy z bogactwa polskich owoców i warzyw. Ostatni miesiąc lata to dobry czas na poprawę nawyków żywieniowych i budowanie odporności. Musimy dostarczać antyoksydantów, w codziennej diecie muszą być warzywa i owoce. Szczególnie dbać o dietę bogatą w owoce i warzywa powinni ozdrowieńcy. Polecam owoce jagodowe, na czele z aronią, której zbiory właśnie się rozpoczynają

– mówi prof. n. farm. Iwona Wawer, autorka książek o aronii, m.in. „Aronia superowoc”.

Więcej o walorach aronii znajdziecie na stronie PolskieSuperowoce.pl.

Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” realizowane są przez KANTAR we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding. Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Źródło informacji: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj