Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Naturalne duety – Warzywa i zioła wspierające swój wzrost [materiał sponsorowany]

Facebook Twitter

Każdy wie, że współpraca zazwyczaj się opłaci. Wiedzą to również rośliny. Wykorzystanie wzajemnych oddziaływań warzyw i ziół przynosi wiele korzyści. Sadzenie w niewielkiej odległości od siebie dwóch, trzech gatunków wspiera ich wzajemny rozwój i zdrowie. W naszym poradniku przestawiamy kilka klasycznych połączeń, które ułatwią życie ogrodnikom, pozwalając na prowadzenie bardziej zrównoważonych i ekologicznych ogrodów.

warzywa, zioła

Dobrane pary

Strategiczne wysiewanie i sadzenie warzyw i ziół to sztuka, która pozwala na ograniczenie potrzeby stosowania chemicznych środków ochrony i nawozów sztucznych. Co więcej, poprzez odpowiednio dobrane do siebie gatunki możemy poprawić ich jakość, zwiększyć plony czy polepszyć smak. Warto eksperymentować z różnymi wariantami lub skorzystać z dobrze sprawdzonych połączeń, które przedstawiamy poniżej.

Pomidory i bazylia są jednym z najczęściej wymienianych zestawów. Jest to duet lubiący te same warunki uprawowe – zaciszne, słoneczne stanowisko i nieco więcej wody. Bazylia doskonale wpływa na smak pomidorów, chroni je przed szkodnikami – mszycami, muchami, komarami. Podobne efekty można uzyskać, sadząc razem paprykę i bazylię.

Ogórki i koper to kolejne udane połączenie. Koper (https://sklep.swiatkwiatow.pl/nasiona-kopru/) wysiany przy ogórkach przywabia owady, które zapylają ogórki, co skutkuje większymi plonami. Poza tym koper ma właściwości odstraszające mszyce.

warzywa

Sałata i czosnek świetnie się uzupełniają. Zasadzenie czosnku przy grządkach z sałatą pomaga uporać się z problemem ślimaków, które niejednokrotnie niszczą całe zasiewy sałaty. Zapach czosnku odstrasza te  i inne szkodniki. Oprócz sałaty czosnek może chronić również inne warzywa.

Marchew i cebula tworzą zgraną parę. Cebula zniechęca szkodniki marchwi, a marchew szkodniki cebuli. Trudno chyba o lepsze naturalne połączenie. Dzięki wzajemnemu działaniu obie rośliny mogą rozwijać się bez przeszkód.

warzywa

Fasola i kukurydza  to także jedno z tradycyjnie wykorzystywanych połączeń. Wysokie rośliny kukurydzy stanowią wsparcie dla fasoli. Fasola wzbogaca glebę w azot, co jest korzystne dla kukurydzy, więc obie rośliny korzystają na wzajemnym towarzystwie. Dopełnieniem tego zestawu bywa najczęściej dynia, która swymi liśćmi osłania podłoże, przez co ogranicza utratę wilgoci.

warzywa

Kapusta i koper włoski to typowy przykład, jak jedna roślina chroni drugą. W tej parze to koper włoski jest świetnym ochroniarzem. Kapusta ma wielu amatorów wśród szkodników. Koper włoski przyciąga pożyteczne owady, które zjadają szkodniki kapusty.

Buraki i zioła to jeszcze jeden przykład doskonałej współpracy. Zioła, takie jak kminek, kolendra czy cząber są godne polecenia do wysiewania obok buraków. Ich zapach skutecznie odstrasza kilka rodzajów mszyc, chętnie żerujących na burakach.

warzywa

Zaplanowany wysiew kluczem do sukcesu

Przy planowaniu uprawy w parach, warto  zacząć od dokładnego zaplanowania siewu. Oto lista kilku przydatnych wskazówek:

  1. Harmonogram  wysiewu – dobrze dobrane terminy stwarzają dobre warunki do rozwoju każdej rośliny. Przykładowo, pomidory i bazylia są ciepłolubne, wiec ich siew będzie możliwy dopiero po ustabilizowaniu się pogody, bez ryzyka wystąpienia przymrozków.
  2. Odstępy i głębokość siewu – to kluczowy czynnik dla prawidłowego wzrostu. Każdy z gatunków musi mieć odpowiednią przestrzeń, by zdrowo rosnąć. Tu świetnym przykładem jest cebula i marchew, uprawiane w naprzemiennych rzędach.
  3. Przygotowanie gleby- dodanie naturalnych nawozów, czyli np. kompostu to bardzo dobry pomysł. Z substancji odżywczych w nim zawartych skorzystają wszystkie rośliny.
  4. Dobre jakościowo nasiona  – zdrowe, nieuszkodzone nasiona warzyw i ziół to dobry początek dla każdej uprawy. Nasiona dobrej jakości mają większe szanse na wzrost nawet w mniej sprzyjających warunkach.

warzywa

Przemyślane dopieranie gatunków rosnących obok siebie to naturalny sposób na poprawienie jakości i smaku. Większe plony, nieskażone chemicznymi środkami ochrony to powód do dumy ogrodnika, który czerpie korzyści ze swojej wiedzy. Wykorzystaj nasze podpowiedzi i ciesz się pięknym, zdrowym ogrodem przez cały sezon.

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj