Noc Świętojańska w Miejskim Domu Pomocy Społecznej w Rybniku. Była zabawa i warsztaty kulinarne [FOTO]
Mieszkańcy Miejskiego Domu Pomocy Społecznej symbolicznie powitali lato podczas tzw. Nocy Świętojańskiej, zorganizowanej w ogrodzie placówki. Wspólnej zabawie towarzyszyły warsztaty kulinarne.
Prowadzili je terapeuci zajęciowi, przeszkoleni przez dietetyka – eksperta kulinarnego w ramach projektu StratKIT. Jak przystało na obchody Nocy Świętojańskiej, nie obyło się bez kwietnych wianków, wspólnych śpiewów i zabawy tanecznej do muzyki serwowanej przez zaproszony zespół.
Spotkanie miało też walor edukacyjny – celem towarzyszących festynowi warsztatów kulinarnych, było przekonanie mieszkańców MDPS do zdrowej i zrównoważonej diety. Pracownicy ośrodka, wraz z pensjonariuszami przygotowali zdrowe ciasta, koktajle warzywne i pasty. Jedzenie było smaczne zdrowe i… wesołe, bo jak podkreślali przygotowujący dania mieszkańcy MDPS, przyprawione sporą dawką dobrego humoru. Uczestnicy spotkania wzięli na warsztat twarożek oraz warzywa i owoce, by wyczarować z nich wielosmakowe przystawki – pasty twarożkowe na razowym pieczywie i koktajle na bazie szpinaku. Finałem warsztatów była oczywiście wspólna degustacja przygotowanych dań.
Rybnik jako jedyne miasto w Polsce realizuje projekt StratKIT, w ramach którego prowadzi pilotażowe działania w trzech jednostkach miejskich. W MDPS dotychczas odbył się pomiar (nie)marnowania żywności oraz cykl szkoleń i warsztatów kulinarnych. Pilotaż ma na celu poprawę diety mieszkańców, wprowadzenie większej ilości warzyw, w tym roślin strączkowych i owoców, a w przyszłości zastąpienie części produktów ekologicznymi.
Projekt StratKIT współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Interreg Baltic Sea Region.
Czytaj także:
- Mszana zaprasza seniorów na kawę
- Zakupiono busy i wyremontowano pomieszczenia. Poprawi się komfort niepełnosprawnych z Rybnika
- Wodzisław: Kolejna edycja programu oferującego opiekę „wytchnieniową”