Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Nowoczesna kuchnia dla pawłowickich szkół. Każdego dnia może przygotować nawet 800 posiłków

Facebook Twitter

Wprawdzie przygotowywanie obiadów odbywa się w "dwójce", ale trafią one również do innych palcówek w tym ZSP Krzyżowice, SP Warszowice, SP 1 i ZSO. Posiłki dowożone są tam w specjalnych termosach. Remont pawłowickiej kuchni był wymuszony zakupem nowych urządzeń.

fot. pawlowice.pl

W ramach zadania pomalowano ściany i wymieniono posadzki. Wychodzące na wschód okna kuchenne zaopatrzono w rolety zewnętrzne pełniące również funkcję ochrony przeciwsłonecznej. Usprawniono ciąg komunikacyjny do dostarczania i magazynowania żywności. Jednak najbardziej imponującą częścią wyremontowanej kuchni są nowe urządzenia. Stal, szkło i elektronika – tak w skrócie można by określić sprzęty do przygotowywania posiłków.

fot. pawlowice.pl

Dwa nowoczesne piece konwekcyjne pozwalają smażyć równocześnie na kilku poziomach bez potrzeby obracania dania. Po zakończonej pracy wystarczy je odpowiednio zaprogramować i piec staje się zmywarką, która sama myje swoje wnętrze. Imponującym urządzeniem jest też patelnia gastronomiczna z elektronicznym panelem sterowania. To w zasadzie urządzenie wielofunkcyjne, w którym można smażyć bez tłuszczu, dusić mięso, ugotować ziemniaki i kompot (urządzenie ma własny dopływ wody). Wszystko dzieje się bardzo szybko. Czas potrzebny na przygotowanie określonej porcji dań liczy się teraz w minutach. Są też dwie duże naleśnikarki, szczelnie zamykany i schładzany pojemnik na odpadki, urządzenie przypominające prysznic, które pozwala szybko i skutecznie spłukać podłogę w całej kuchni, nowe termosy i wiele innych.

fot. pawlowice.pl

Nowoczesne urządzenia pozwalają nie tylko zdrowo i efektywnie gotować, ale również odciążają kręgosłupy i ręce pań przygotowujących obiady, dzięki czemu zatrudnione kucharki mogą przede wszystkim myśleć o tym, żeby było smacznie. Kuchnia i stołówka są klimatyzowane, dlatego komfort przygotowywania i spożywania posiłków, szczególnie podczas upalnych dni, będzie większy.

Prace remontowe i instalacyjne trwały jeszcze we wrześniu, ale od października kuchnia pracuje pełną parą i obsługuje wszystkie placówki. Koszt remontu i modernizacji wraz z zakupem nowych urządzeń wyniósł 1,9 mln zł.

Zobacz także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj