O co chodzi z fenomenem laktozy?
Kilka lat temu produkty niezawierające alergenów kosztowały bardzo dużo, a ich dostępność na rynku była znikoma. Dziś w sklepie bez najmniejszego trudu kupimy produkty dedykowane weganom i wegetarianom czy artykuły spożywcze pozbawione glutenu. Ostatnio coraz większą popularnością cieszą się także produkty pozbawione laktozy.
Czym jest laktoza?
Laktoza to jeden ze składników mleka, który zalicza się do węglowodanów. Laktoza występuje przede wszystkim w krowim mleku – stanowi około 8% jego zawartości, jest mniej słodka w porównaniu do glukozy i sacharozy (cukrów). Laktoza rozkłada się na cukry proste w obrębie jelita cienkiego przy pomocy enzymu zwanego laktazą.
Laktozę możemy znaleźć także w takich produktach jak:
- kefiry,
- jogurty,
- lody,
- maślanki,
- twaróg,
- śmietana,
- serki wiejskie.
Laktozę dodaje się także do produktów leczniczych oraz suplementów diety, jakimi są min., odżywki białkowe.
Nietolerancja laktozy
O nietolerancji laktozy mówimy wtedy, gdy nasz organizm nie posiada aktywnego enzymu – laktazy, który jest niezbędnym elementem do rozkładu cukru mlecznego. Możemy posiadać także wrodzony niedobór laktozy – takie zjawisko nazywa się alatazją. Najczęściej jednak nietolerancja laktozy pojawia się w wyniku stopniowego zmniejszenia aktywności tego enzymu wraz z wiekiem, wówczas mówimy o hipolaktazji dorosłych.
Brak możliwości rozkładu laktozy przez nasz organizm może powodować:
- wzdęcia,
- bóle brzucha,
- biegunkę,
- uczucie pełności, bądź przelewania się w żołądku.
Leczenie nietolerancji laktozy
Najprostszym sposobem jest zmiana diety. Najeży wykluczyć z niej produkty zawierające laktozę. Można przyjmować także laktazę, która występuje w formie tabletek, które powinny być przyjmowane po konsultacji z lekarzem. Lekarz może również skierować nas na badania diagnostyczne dla potwierdzenia lub wykluczenia obecności ewentualnej nietolerancji, w tym np. próby prowokacji.