Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Ogródki letnie w Rybniku z poślizgiem

Facebook Twitter

Ogródki letnie w Rybniku z poślizgiem. Właściciele restauracji, kawiarni i pubów nie otworzą ich dziś (18.05.) dla swoich klientów, bo rybniccy urzędnicy nie zdążyli na czas uporać się z procedurami. Mają oni żal do miejskich urzędników i piszą do nas z prośbą o interwencję.

Park Kulturowy w Rybniku

Na ten dzień branża gastronomiczna czekała ponad 2 miesiące. Od dziś (18.05.) przy zachowaniu obostrzeń lokale mogą wznowić działalność w środku jak i na zewnątrz. O ile wewnątrz kawiarni czy restauracji przy odpowiednim ułożeniu stolików zostaniemy obsłużeni, o tyle o skorzystaniu z letniego ogródka w Rybniku na razie możemy pomarzyć. Jak piszą do nas właściciele ogródków letnich:

UM Rybnika wprowadził niedawno nowe wytyczne dotyczące wyglądu ogródków, co w większości przypadków łączy się z wymianą mebli na którą nas dzisiaj nie stać. Ponadto, przyjmowaniem dokumentów w Urzędzie Miasta, który w dobie pandemii ograniczył działalność zajmuje się zbyt mała liczba osób.

To wszystko spowodowało, że rybnicka gastronomia z zazdrością dziś może patrzeć na przykład na wodzisławski rynek, gdzie letnie ogródki już stoją.

Agnieszka Skupień rzecznik Urzędu Miasta zapewnia, że w tym tygodniu pierwsze wnioski zostaną podpisane. Dlaczego jednak nie udało się tego zrobić na czas?

Zostaną podpisane pierwsze umowy z restauratorami, którzy zgłosili wcześniej wnioski o dzierżawę płyty rynku. Będzie w tym roku inaczej, zgodnie z nowym zarządzeniem, które miasto wprowadziło. Staramy się, żeby przedsiębiorcy nie musieli długo czekać. Czas pandemii ma jednak swoje prawa, mamy pewne spowolnienie, są kłopoty kadrowe, jest ograniczony czas pracy w urzędzie ze względu na dezynfekcję, ale staramy się żeby to wszystko co jest po naszej stronie, stało się jak najszybciej, żeby restauratorzy mogli ruszyć.

Branża gastronomiczna jest jedną z najbardziej poszkodowanych przez pandemię.

Wśród wymogów i zaleceń dla gastronomii są m.in.:

– limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2);
– dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
– zachowanie 2 m odległości między stolikami. Ważne! Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;
– zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
– noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego. Ważne! Goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach.

– czytamy na stronie gov.pl

Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj