Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Orzechy włoskie. To jest czas wielkich zbiorów

Facebook Twitter

Orzechy włoskie rosną w wielu ogrodach w regionie, to jedno z popularniejszych drzew na posesjach. Teraz jest czas na zbiory: zebranie orzechów, które wraz z liśćmi lecą z drzewa i suszenie.

Orzechy włoskie to prawdziwe skarby, ze względu na właściwości smakowe oraz właściwości prozdrowotne, zawierają pełnowartościowe białko i dużą porcję najszlachetniejszego tłuszczu. Lekarze wyliczają ich właściwości antyrakowe: orzechy włoskie mogą pomóc zmniejszyć ryzyko raka prostaty czy raka piersi, są pomocne w diecie osób z cukrzycą typu 2.

Orzechy dobre dla pracy mózgu

Od pokoleń powtarzana jest prawda, żeby jeść orzechy, bo te doskonale wpływają na pracę mózgu, dlatego polecane są uczniom, studentom, ale też dorosłym, którzy chcą być w kondycji umysłowej. Są źródłem żelaza, wapnia, potasu, magnezu i cynku, kwasu foliowego. Wielu specjalistów wskazuje orzechy włoskie jako znakomity składnik diety dla osób przemęczonych czy zestresowanych, dla nas wszystkich, szczególnie teraz w niepewnych, pandemicznych czasach.

Suszenie

Orzechy zbierany spod drzewa, gdy już opadną. Zostawimy je oczywiście w łupinach. Trzeba je podsuszyć, należy je wrzucić do worka lub kosza i przechowywać w przewiewnym, ciepłym i suchym miejscu. Najlepiej bezpośrednio na słońcu, ale może też być strych czy domek gospodarczy.

Jak przechowywać orzechy włoskie?

Najlepiej przechowywać je w łupinach, łuskane wymagają więcej zachodu. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu orzechy szybko jełczeją, bez skorupek łatwo pleśnieją lub wysychają. Orzechy już wyłuskane można przechowywać w lodówce, to pozwoli uniknąć również moli spożywczych, które też doceniają smakowe walory orzechów.

A propos walorów smakowych…

Uwielbiamy orzechy włoskie w ciastach, chociażby w słynnym marchewkowym, ale orzechy dodaje się też do surówek czy sałatek. Wśród tych pierwszych wszyscy znamy surówkę Waldorf, czyli klasyczną sałatkę z korzenia selera z dodatkiem jabłka i orzechów. Orzechy świetnie smakują z gruszką, serem kozim, na zestawie sałat z miodowym winegretem.

Smacznego i na zdrowie!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj