Owoce i warzywa na dolegliwości zdrowotne
Co jeść, jeśli borykamy się z cukrzycą lub osteoporozą? Jakie właściwości mają spożywane przez nas owoce i warzywa? Sprawdźcie.
Grejpfrut
To owoc, który pomoże nam w walce z chorobami dziąseł. Grejpfrut ma także bardzo duże ilości witaminy C. Regularne spożywanie owocu, może zapobiec rozwojowi cukrzycy. Warto wiedzieć, że bezpośrednio po jego spożyciu, nie powinniśmy myć zębów. Grejpfrut zawiera kwasy, które mogą osłabiać nasze szkliwo.
Burak
To dobry wybór dla osób cierpiących na nadciśnienie. Szklanka soku z buraków obniża ciśnienie nawet o 10 jednostek. Warzywo te jest pełne azotanów, które są odpowiedzialne za rozszerzanie się naczyń krwionośnych, dzięki temu przepływ naszej krwi jest ulepszony.
Żurawina
Spożywanie żurawiny, a nawet picie soku z tego owocu, zapobiega powstawaniu infekcji naszych dróg moczowych. Dodatkowo dzięki zawartych w niej związkach, hamuje rozwój próchnicy.
Marchew
Naukowcy udowodnili, że marchew zapobiega rozwojowi raka prostaty, lub hamuje jego rozwój. Dzięki dużej zawartości witaminy A, nasze komórki hamują proces nowotworzenia się i tracą na ‘’agresywności’’.
Truskawki
Owoce te chronią nas przed chorobami serca czy cukrzycą. Dzięki spożywaniu ich, w naszym organizmie aktywują się białka Nrf2, które obniża poziom cholesterolu oraz są odpowiedzialne za procesy ochronne.
Suszone śliwki
Zaleca się spożywanie ich przy osteoporozie, podczas menopauzy. Przeprowadzone badania potwierdziły, że kobiety, które dziennie spożywały 100 g wysuszonych śliwek, miały zwiększoną gęstość krwi. Przysmak ten może mieć wpływ na spowolnienie procesu rozpadu tkanki kostnej.
Banany
Owoce bogate w potas, idealne dla osób chorujących na nadciśnienie. Banany w diecie zmniejszają ciśnienie naszej krwi, oraz minimalizują ryzyko wystąpienia udaru mózgu.
Pietruszka
Bogata w apigeniny , czyli związki należące do grupy flawonów. Apigenina jest bardzo pomocna podczas walki z rakiem piersi. Lekarze twierdzą, że może ona powodować zmniejszanie się guzków. Trwają badania nad potwierdzeniem jej skuteczności.