Pięć właściwości kwasów tłuszczowych omega, o których pewnie nie wiesz [materiał sponsorowany]
Kwasy tłuszczowe z grupy omega, obecne w tłustych rybach morskich, olejach roślinnych, orzechach, pestkach i awokado, są ważnym elementem każdej zdrowej diety. Korzystnie wpływają między innymi na pracę serca i układu nerwowego. To jednak nie wszystko. Sprawdź pozostałe właściwości kwasów omega i przekonaj się, dlaczego warto wprowadzić zdrowe tłuszcze do codziennej diety.

Szacowany czas czytania: 02:02
Lepszy wzrok
Kwasy tłuszczowe z grupy omega są składnikiem budulcowym siatkówki oka. Ich znaczny niedobór w codziennej diecie może powodować problemy z widzeniem, a nawet doprowadzić do zwyrodnienia plamki żółtej u dorosłych.
Mocne kości i stawy
Tłuszcze omega mają także korzystny wpływ na układ kostny. Odpowiednia ilość kwasów w diecie łagodzi objawy chorób o podłożu reumatoidalnym i zmniejsza ryzyko zapalenia stawów. Co więcej, tłuszcze omega wspomagają wchłanianie wapnia – pierwiastka niezbędnego do budowy i zachowania zdrowia kości.
Dobra odporność
Kwasy tłuszczowe z grupy omega wspierają działanie układu immunologicznego. Dzięki temu wzmacniają odporność, przeciwdziałają alergii oraz ograniczają ryzyko chorób autoimmunologicznych, takich jak atopowe zapalenie skóry czy łuszczyca.
Działanie przeciwnowotworowe
Kolejną właściwością kwasów tłuszczowych omega jest ich działanie przeciwnowotworowe. Odpowiednia podaż kwasów omega-3 w diecie może zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory piersi, okrężnicy czy prostaty. Hamowanie rozwoju raka następuje przez aktywację genów związanych z funkcjonowaniem układu immunologicznego.
Piękna skóra
Regularne spożywanie kwasów z grupy omega korzystnie wpływa na stan skóry – nawilża ją i zmniejsza stany zapalne. Co więcej, w produktach wysokotłuszczowych, takich jak orzechy czy oleje roślinne, znajduje się witamina E – zwana potocznie “witaminą młodości”. Tłuszcze omega wspomagają jej wchłanianie.
Zdrowy tłuszcz w codziennej diecie
Zgodnie z rekomendacjami dietetyków rozkład poszczególnych składników odżywczych w klasycznej diecie zdrowego dorosłego wygląda następująco:
- węglowodany – od 45 do 65% energii z diety,
- tłuszcze – 20–35%,
- białko – 10–20% (lub 15%–20% w przypadku seniorów).
W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się diety niskowęglowodanowe, w których następuje zwiększenie podaży tłuszczu. Do takich diet należą:
- dieta Atkinsa – polegająca na zmniejszeniu ilości węglowodanów i wysokiej podaży białka i tłuszczu,
- dieta paleo – inspirowana dietą naszych przodków, stawia na duże ilości białka i tłuszczu,
- dieta Kwaśniewskiego – polska odmiana diety Atkinsa,
- dieta kopenhaska – restrykcyjna dieta odchudzająca, która dopuszcza jedynie chude mięso, jajka oraz warzywa i owoce,
- dieta ketogeniczna – najpopularniejsza dieta niskowęglowodanowa, która może sprzyjać redukcji tkanki tłuszczowej.
Sprawdź szczegóły diety ketogenicznej na stronie: https://www.maczfit.pl/blog/dieta-ketogeniczna-zasady-i-przeciwwskazania-na-czym-polega-dieta-keto/ i przekonaj się, jak zdrowo zwiększyć podaż tłuszczu w diecie.