Radio 90

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

 

„Po Noszymu, czyli ślonsku III”. Już wiesz, co zrobić na obiad!

Facebook Twitter

To odwieczny problem każdej gospodyni domu. Panowie, którzy gotują też miewają z tym kłopot. Z pomocą przychodzą w Czerwionce-Leszczynach. Do rąk mieszkańców trafiła trzecia edycja poradnika kulinarnego, w którym zebrano przepisy mieszkańców Gminy i Miasta Czerwionka-Leszczyny.

Mówi Michał Stokłosa, członek Stowarzyszenia Pomocy Feniks, które jest pomysłodawcą wydania poradnika „Po Noszymu, czyli po ślonsku III”:

Publikacja ma już swoją historię, ponieważ 1 edycja została wydana w 2016 roku, więc teraz jest 3 edycja. To wiąże się z tym, iż mieszkańcy bardzo ochoczo przyjęli tą naszą publikację i dlatego cały czas ją kontynuujemy. Co roku wydajemy nową edycję, szukamy nowych przepisów, mieszkańcy chętnie zgłaszają nowe pomysły kulinarne, a to cieszy. 

Co możemy znaleźć w publikacji? Mówi członek Stowarzyszenia Pomocy Feniks, współpracująca z seniorami z Zameczku, Izabela Malik:

Wszystko to, czym nasi mieszkańcy mogą się pochwalić, są to potrawy tradycyjne, nawiązujące do naszej śląskiej kuchni. Można przypomnieć młodym osobom, o czym już niektórzy zapomnieli, a teraz można sobie przygotować te potrawy jeszcze raz. W tej publikacji zostały wybrane przystawki, sałatki, zupy, dania główne, desery i przetwory. Możemy polecić związaną ze Świętami Bożego Narodzenia śląską makówkę. Można zobaczyć, jaki mieszkańcy proponują sposób przygotowania.

Mieszkańcy z niecierpliwością czekają na nową publikację:

Malik: Zainteresowanie jest ogromne, jeszcze nie została wydana, a  wszyscy dopytywali kiedy będzie można dostać kolejną publikację, kiedy będzie można z niej skorzystać, więc teraz kiedy już jest, rozejdzie się na pewno jak świeże bułeczki.

Stokłosa: Nakład wynosi 3000 egzemplarzy, książka jest oczywiście bezpłatna, można ją sobie pobrać w Urzędzie Miasta, w Miejskim Ośrodku Kultury, w Ośrodku Pomocy Społecznej.

W publikacji „Po Noszymu, czyli ślonsku III” można znaleźć 24 przepisy, każdy opisany jest w gwarze śląskiej i po polsku. Poradnik kulinarny został wydany dzięki finansowemu wsparciu Urzędu Miasta i Gminy Czerwionka-Leszczyny, które wyniosło 8 tysięcy złotych.

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj