Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Pozytywny ferment w dzielnicach. WCK rusza z projektem „Sztuka kiszenia – nasza wspólna pasja”

Facebook Twitter

"Sztuka kiszenia – nasza wspólna pasja" to projekt Wodzisławskiego Centrum Kultury, który realizowany będzie w trzech dzielnicach Wodzisławia Śląskiego. Projekt rusza już 7 maja w Kokoszycach, 28 maja organizatorzy odwiedzą Wilchwy, a na Starym Mieście pojawią się 18 czerwca.

Każdorazowo warsztaty zorganizowane zostaną z podziałem na dwie części

Pierwsza będzie poświęcona opracowaniu marki lokalnego produktu w oparciu o mapę zasobów uwzględniającą lokalne dziedzictwo, osobowości i inne wyróżniki. Uczestnicy wybiorą elementy, które integrują mieszkańców, z którymi chcą być identyfikowani. Druga część zadania będzie dotyczyła warsztatów kulinarnych, wykraczających poza tradycyjne, śląskie receptury. Uczestnicy poznają zasady produkcji kiszonek i ich prozdrowotne oddziaływanie. 20 uczestników z każdej dzielnicy przygotuje po dwa rodzaje przetworów. Otwarta formuła spotkań będzie okazją do przyglądania się i zapisywania przepisów przez innych zainteresowanych mieszkańców.

Dodatkowo uczestnicy opracują projekt logotypów na etykiety naklejane na słoiki z kiszonkami. Etykieta frontowa będzie zawierała unikalną nazwę lokalnego produktu, hasła i slogany. Na tylnej naklejce znajdą się opisy receptury, propozycje zastosowania w kuchni itp. Etykiety zostaną opracowane graficznie i przygotowane do naklejenia. Będą one także dostępne do samodzielnego wydruku.

mat. prasowe

Celem projektu jest integracja i budowanie kapitału społecznego środowisk trzech dzielnic miasta. Będzie on realizowany w ramach przygotowania lokalnych przetworów kiszonkarskich, za którymi kryją się wspólne wartości i elementy integrujące społeczność.

Wodzisławskie Centrum Kultury otrzymało dofinansowanie na realizację projektu ze środków Fundacji Orlen w ramach programu „Moje miejsce na Ziemi”.

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj