Przede wszystkim łosoś z warzywami! Tak kucharzą w Cieszynie!
Beskidzki Konkurs Młodych Kucharzy odbył się już po raz czwarty. Zorganizował go cieszyński Zespół Szkół Gastronomiczno-Ekonomicznych. Przy kuchennych stołach i piecach rywalizowali uczniowie z kilku szkół województwa, w tym jeden z Republiki Czeskiej, w sumie trzynaście osób.
Każdy z młodych kucharzy miał dwie godziny na przygotowanie dania, chociaż jak przyznaje Mateusz Czekierda, przewodniczący jury technicznego, w restauracjach takie potrawy trzeba przygotować znacznie szybciej. Te konkursy wiele wnoszą, za każdym razem pojawia się jakieś ciekawe danie – ocenia Czekierda:
W konkursach kulinarnych widać przede wszystkim panów. Mamy też panie kucharki, ale zazwyczaj przeważają panowie – mówi Bożena Pieszka, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych:
Jedni zadowoleni z przygotowanych potraw…
…inni rozczarowani bo nie wszystko udało się tak jak powinno…
Ostatecznie najlepiej z przyrządzeniem potraw na IV Beskidzkim Konkursie Młodych Kucharzy poradził sobie Błażej Kubica z Wodzisławia Śląskiego. Drugie miejsce zajął David Sliacký z Czeskiego Cieszyna. Trzecie miejsce przypadło Dawidowi Kawce z Dąbrowy Górniczej. Wyróżnienie za aranżację potrawy na półmisku otrzymał Jacek Orawiec z Bielska-Białej.