Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Przepis na magdalenkę prosto z filmu Podróż na sto stóp

Facebook Twitter

Magdalenka to małe francuskie ciastko w kształcie muszelki... Do dziś trwają spory o to, komu jedno z najsłynniejszych ciastek na świecie zawdzięcza swoją nazwę. Jedne źródła wymieniają Madeleine Paulmier - XIX-wieczną mistrzynię cukiernictwa księżnej Perrotin de Barmond z zamku de Commercy.

Inne, że nazwa pochodzi od imienia pomocy kuchennej króla Stanisława Leszczyńskiego, która podczas uroczystości na zamku w Lotaryngii przyrządziła specjalność z rodzinnych stron – z Commercy. Dodatkową ciekawostką jest, że do spopularyzowania tych ciastek we Francji przyczyniła się Maria Leszczyńska – córka króla i żona Ludwika XV. Istnieją również przekazy, że twórcami ciasteczek są osoby o innym imieniu, m.in. Jean Avice – kucharz księcia i ministra de Talleyrand-Périgord.

Po zapoznaniu się z historią ciasteczek, najlepiej je skosztować! Specjalnie dla Was przepis prosto od Madame Malory.

SMACZNEGO!

Składniki:

  • 100g masła
  • 3 jajka
  • szklanka cukru pudru
  • aromat waniliowy
  • skórka starta z cytryny

Rozpuść masło i ostudź. Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę, dodaj aromat i skórkę cytrynową. Delikatnie dodaj mąkę, wymieszaj. Dodaj masło, wymieszaj ponownie. Formę posmaruj roztopionym masłem i posyp mąką. Nakładaj ciasto do foremek na około 3/4 wysokości. Piecz w 180 stopniach na złoty kolor.
Podróż na sto stóp

PREMIERA: 8 SIERPNIA 2014

Reżyseria: Lasse Hallström („Czekolada”, „Co gryzie Gilberta Grape’a“, „Wbrew regułom“)

Obsada:

  • Helen Mirren („Królowa”, „Red”)
  • Om Puri („Wojny domowe““)
  • Manish Dayal („Uczeń czarnoksiężnika”)
  • Charlotte Le Bon („Yves Saint Laurent“, „Dziewczyna z lilią”)

Gatunek: komedia obyczajowa
Produkcja: USA 2014
Dystrybucja w Polsce: Monolith Films

Ekranizacja bestsellerowej powieści wyprodukowana przez OPRAH WINFREY i STEVENA SPIELBERGA.

Dystyngowana Madame Malory (Helen Mirren) od lat kieruje cenioną restauracją w niewielkiej miejscowości na południu Francji. Sława jej potraw wykracza daleko poza lokalną społeczność. A przyznane lokalowi prestiżowe trzy gwiazdki w słynnym Przewodniku Michelina napawają dumą wszystkich mieszkańców. Pewnego dnia w miasteczku osiada rodzina emigrantów z Bombaju.

Gdy przybysze otwierają skromny lokal vis a vis renomowanej restauracji, Madame Malory nie kryje oburzenia wobec ich kulinarnego nieokrzesania. Unoszące się w powietrzu zmysłowe nuty curry, kardamonu i kminu sprawiają jednak, że nowa knajpka zaczyna cieszyć się coraz większym zainteresowaniem. Czy uwodzicielskie smaki Orientu przekonają do życzliwych Hindusów również kuchenną arystokratkę?

Sprawią, że Twoje życie nabierze smaku.

źródło: Monolith Films

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj