Ptasia grypa w regionie. Wojewoda wprowadza zakaz korzystania ze zbiornika Racibórz Dolny [AKTUALIZACJA]
Co najmniej 70 łabędzi padło na skutek ptasiej grypy na terenie zbiornika Racibórz Dolny, w miejscu przepływu rzeki Odry. Pierwsze śnięcia odnotowano 31 października i z każdym dniem jest ich coraz więcej. Łabędzie zostały odłowione i poddane sekcji. Wyniki badań wskazują, że to wirus H5N1.
Służby potwierdzają – to ptasia grypa
Wojewoda śląski Marek Wójcik wprowadził środki ostrożności na terenie powiatu raciborskiego, wodzisławskiego, oraz części powiatu rybnickiego.
Marek Wójcik: Powodem śmierci ptaków jest wirus ptasiej grypy h5n1. To jest grypa wysoce zjadliwa, w związku z czym Wojewódzki Lekarz Weterynarii zwrócił się do mnie z prośbą o wydanie rozporządzenia wprowadzającego środki ostrożności i zakazy na zagrożonym obszarze. Rozporządzenie będzie dotyczyło zakazów i nakazów dla hodowców i posiadaczy drobiu, natomiast również zakazuje osobom postronnym korzystania ze zbiornika Racibórz Dolny.
Wojewódzki Lekarz Weterynarii Konrad Kuczera apeluje do hodowców drobiu, by byli czujni, bo to wysoce zjadliwa choroba:
Konrad Kuczera: Wysoce zjadliwa grypa ptaków jest bardzo niebezpieczną chorobą, szczególnie niebezpieczną dla drobiu utrzymywanego w hodowlach. Ze względu na swoją bardzo, bardzo wysoką śmiertelność prowadzi do olbrzymich strat materialnych u hodowców. Dlatego bardzo ważne jest, aby hodowcy utrzymujący drób zabezpieczali drób przed zniknięciem wirusa i ograniczyli straty, które mogą pojawić się w hodowlach. Prosimy, aby hodowcy i utrzymujący drób na własne potrzeby nie wypuszczali drobiu, utrzymywali go w zamknięciu, stosowali podstawowe zasady bioasekuracji, to jest przede wszystkim: wykładali maty przed wejściem do budynków, inwentaryzacji i dezynfekowali ręce przede wszystkim oraz sprzęt używany do obsługi tego drobiu.
Nie dotykajmy martwych ptaków
– dodaje Grzegorz Hudzik Śląski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny.
Grzegorz Hudzik: Ponieważ dochodzi do przełamania między gatunkowego. Apelujemy do wszystkich, którzy na swojej drodze znajdą martwe ptaki bądź padłe ptaki o niedotykanie ich, nieruszanie. W wydzielinach, w wydalinach znajdujących się na tych zwierzętach mogą być wirusy, które stanowią potem przyczynę niestety schorzeń. Jednocześnie, gdyby zaszła taka potrzeba, gdyby ktokolwiek z osób biorących udział w akcji utylizacji ptactwa, czy też pracując w gospodarstwach, miał jakiekolwiek objawy, istnieje możliwość zdiagnozowania takich przypadków w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej.
Rozporządzenia wprowadzające środki ostrożności i zakazy obowiązują do 7 grudnia.
Jak informuje starostwo powiatowe w Wodzisławiu Śląskim
W związku ze stwierdzeniem u dziko żyjących łabędzi niemych obecności wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) podtyp H5N1 Wojewoda wprowadził strefę objętą zakażeniem, obejmującą m.in. gminy Gorzyce, Lubomia oraz Miasto Pszów, a także gminy powiatu raciborskiego: Kornowac, Krzanowice, Krzyżanowice, Nędza, Pietrowice Wielkie, Rudnik, miasto Racibórz, a także w powiecie rybnickim gminę Lyski.
W strefie objętej zakażeniem Wojewoda nakazuje:
- utrzymywanie drobiu lub innych ptaków w odosobnieniu, w kurnikach lub innych zamkniętych obiektach budowlanych lub innym miejscu w gospodarstwie w sposób uniemożliwiający kontakt z drobiem lub innymi ptakami utrzymywanymi w innych gospodarstwach i ograniczający ich kontakt z dzikimi ptakami;
- monitorowanie i niezwłoczne usunięcie zwłok drobiu lub innych ptaków poprzez unieszkodliwienie całych ciał lub części martwych lub uśmierconych ptaków zgodnie z przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylającego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego) (Dz. Urz. UE L 300 z 14.11.2009, str. 1 z późn. zm.);
- niezwłoczne oczyszczenie i odkażenie miejsc przebywania drobiu oraz miejsc przechowywania i przetwarzania zwłok drobiu, produktów drobiarskich, paszy dla drobiu oraz usuwanie zwłok drobiu lub innych ptaków;
- niezwłoczne czyszczenie i odkażanie środków transportu wykorzystywanych do transportu drobiu lub innych ptaków, ich mięsa, paszy, ściółki lub nawozów naturalnych, innych środków transportu wjeżdżających do gospodarstwa lub z niego wyjeżdżających oraz innych przedmiotów lub substancji, które mogły zostać skażone wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI);
- stosowanie środków bezpieczeństwa biologicznego przez osoby wchodzące oraz wychodzące z gospodarstwa, w którym utrzymywany jest drób, w szczególności odkażanie rąk i obuwia;
- w gospodarstwach, w których utrzymywany jest drób, wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wejściami do budynków inwentarskich i wyjściami z tych budynków oraz utrzymanie ich w stanie zapewniającym skuteczne działanie środka dezynfekcyjnego albo zastosowanie innych rozwiązań technicznych pozwalających na oczyszczenie i odkażanie obuwia przed wejściami do takich budynków i wyjściami z nich;
- w gospodarstwach, w których utrzymywany jest drób, wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wjazdami i wyjazdami do i z gospodarstw utrzymujących drób oraz utrzymanie ich w stanie zapewniającym skuteczne działanie środka dezynfekcyjnego albo zainstalowanie w tych gospodarstwach niecek dezynfekcyjnych lub innych urządzeń zapewniających dezynfekcję kół pojazdów wjeżdżających do tego gospodarstwa lub z niego wyjeżdżających – przy czym szerokość tych mat albo niecek nie powinna być mniejsza niż szerokość wjazdów do tego gospodarstwa i wyjazdów z niego, a ich długość nie mniejsza niż obwód największego koła środka transportu wjeżdżającego do tych gospodarstw lub z nich wyjeżdżającego.
- w gospodarstwach, w których utrzymywany jest drób zabezpieczenie paszy, ściółki i wody przed kontaktem z dzikimi ptakami;
- posiadaczom zwierząt:
a) prowadzenie wykazu osób wchodzących do gospodarstwa lub z niego wychodzących, z wyłączeniem pomieszczeń mieszkalnych,
b) niezwłoczne informowanie powiatowego lekarza weterynarii o zwiększonej zachorowalności lub śmiertelności lub znacznym obniżeniu produkcyjności zwierząt utrzymywanych w gospodarstwie,
c) zgłaszanie miejsc, w których przebywają zwierzęta z gatunków wrażliwych na wysoce zjadliwą grypę ptaków (HPAI) powiatowemu lekarzowi weterynarii.
Ponadto w strefie objętej zakażeniem Wojewoda zakazuje:
- przemieszczania ptaków dzikich oraz produktów pochodzących od tych ptaków i z tych ptaków przez ludzi;
- wywożenia lub rozrzucania ściółki lub nawozów naturalnych z gospodarstw, gdzie jest utrzymywany drób, chyba że powiatowy lekarz weterynarii wyrazi zgodę na takie wywożenie lub rozrzucanie;
- organizowania targów, wystaw, pokazów lub konkursów, gdzie są gromadzone drób lub inne ptaki;
- wypuszczania drobiu lub innych ptaków w celu odtworzenia zasobów ptactwa łownego.
Informujemy dodatkowo, że zgodnie z rozporządzeniem przy drogach wjazdowych do strefy objętej zakażeniem administratorzy dróg zostali zobowiązani do umieszczenia tablic informacyjnych o treści: „UWAGA! WYSOCE ZJADLIWA GRYPA PTAKÓW – STREFA OBJĘTA ZAKAŻENIEM”.
Kontakt do Powiatowego Inspektoratu Weterynarii:
- ul. Tysiąclecia 1A, 44-300 Wodzisław Śląski, tel. 32 455 22 20, e-mail: wodzislawsl.piw@wetgiw.gov.pl
Rozporządzenie Wojewody Śląskiego z 7 listopada 2024 r. (PDF)
Czytaj także:
- Ptasia grypa u kotów. Mamy informacje dla kociarzy z regionu
- Ptasia grypa: Już ponad 2 tysiące martwych mew zebrano na raciborszczyźnie