Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Pytamy słuchaczy o smaki lata! [ZABAWA w RADIU 90]

Facebook Twitter

W Radiu 90 pytamy naszych słuchaczy: co dla Ciebie znaczy "smak lata"? Z jakimi potrawami kojarzą Ci się wakacje? Czy to kwaśnica zjedzona w schronisku na szczycie? A może deser z malinami w hotelowym barze? Baw się z nami i wygraj. Słuchacze Radia 90 będą mogli skosztować wyjątkowych dań przygotowanych na 60-lecie Wisły.

Czekamy na odpowiedzi. Te najbardziej ciekawe i kreatywne, doprawione pasją i zaangażowaniem prawdziwego smakosza, nagrodzimy zaproszeniami na kulinarną ucztę w Wiśle.

Do wygrania są podwójne zaproszenia, aby skosztować dań przygotowanych z okazji 60-lecia Wisły. Codziennie od poniedziałku (1.08) do piątku (5.08) nagrodzimy jedno zgłoszenie, którego autor wybierze się do Wisły na kulinarną ucztę.

Coś na słono

Dla słuchaczy Radia 90 mamy 5 zaproszeń dla dwóch osób do następujących restauracji:

  • Jedli w Wiśle – razowy burger jagnięcy, małosolny ogórek, górski ser wędzony, dip żurawinowo-miętowy;
  • Polka – kluski z oscypkiem, pesto z lubczyku, pomidor, orzechy;
  • Ondraszkowa Izba – placki Ondraszka – placki ziemniaczane pieczone tradycyjnie na blasze podane z mięsem ognistym;
  • Browar Wisła – jesiotr z hodowli w Wiśle z kopytkami i sosem z czerwonej papryki + piwo Kaskady Rodła;
  • Karczma Skolnity – wiślański warkocz (polędwiczka wieprzowa zaplatana boczkiem, ziemniaki opiekane, sos kurkowy, sałatka.

Coś na słodko

Dla każdego zwycięzcy mamy też zaproszenie do Pączkarni Kreplik, której pączki wygrały w konkursie na Najlepsze Beskidzkie Krepliki  oraz na „bułeczki z gumijagód” do Schroniska Przysłop pod Baranią Górą.

Zabawa zakończona. Dziękujemy!

Regulamin konkursu: Smaki Lata w Radiu 90

Sponsorem konkursu jest miasto Wisła, organizator akcji „Tak smakuje Wisła”

Wisła otrzymała prawa miejskie w 1962 roku. Od tego momentu rozpoczął się intensywny rozwój miasta, przekształcając Wisłę w największy ośrodek wczasowo-turystyczny w Beskidzie Śląskim. Miasto leżące u źródeł największej polskiej rzeki, słynie jako miejscowość turystyczna, wypoczynkowa, ośrodek sportów, jak również miejsce bogatej i pysznej kuchni.

Jak mówi tradycyjne powiedzenie: przez żołądek do serca! Chcemy zatem, w ten szczególny jubileuszowy rok zaprosić Państwa w kulinarną podróż śladem tradycyjnych smaków regionu. Nasze restauracje, karczmy, cukiernie i kawiarnie przygotowały dla Państwa propozycje dań czy napojów z zachowaniem najwyższej staranności i poszanowaniem tradycji kulinarnych. Wśród propozycji znalazły się zarówno te klasyczne wydania regionalnych potraw, jaki i bardziej nowoczesne interpretacje lokalnej kuchni.

Obiekty, które dołączyły do akcji to:

  • Browar Wisła – piwo Kaskady Rodła oraz jesiotr z wiślańskiej hodowli z kopytkami i sosem z czerwonej papryki
  • Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki – Wiślańskie Jadło, czyli kita świńska (domowa szynka wieprzowa) w dwóch plackach ze ziemniaków pieczonych na blasze, a na to kapusta ze zasmażką
  • Hospoda s knedlikem – wiślański pstrąg pieczony, puree z białej kaszanki, sos na bazie soku z cytryny i mioduli wiślańskiej, sałatka wiosenna
  • Restauracja Jedli w Wiśle (Hotel Pod Jedlami) – tatar z marynowanego w cytrusach pstrąga wiślańskiego, kiszona rzodkiewka i koperek a druga propozycja to razowy burger jagnięcy z małosolnym ogórkiem, górskim wędzonym serem i dipem żurawinowo-miętowym
  • Karczma Skolnity – Wiślański Warkocz, czyli polędwiczka wieprzowa zaplatana boczkiem z zapiekanymi ziemniakami, sosem kurkowym i sezonową sałatką oraz drink Przysmak Misia – jagermeister, sok porzeczkowy i koski lodu.
  • Kącik Zbójnicki – ramen wiślański na baraninie z domowym makaronem, krokietem ziemniaczanym, wędzonymi śliwkami, grzybami, świeżą papryką, kapustą i jajkiem
  • Nasza Kombucha – pyszny i zdrowy, fermentowany napój na bazie herbaty, 100% naturalny, bez konserwantów i sztucznych barwników, z naszej górskiej, beskidzkiej wody; w specjalnej odsłonie na 60-lecie o smaku truskawkowym i jabłkowym;
  • Ondraszkowa Izba – Placki Ondraszka, czyli placki ziemniaczane pieczone na blasze podane z mięsem ognistym;
  • Pizzeria Lusia – Burger Górala: wołowina 100%, sałata, grilowany boczek, pomidor, ogórek, cebula, oscypek, sos burger VIP + podwójne frytki
  • Pizzeria Tutto – Pizza Góralska z oscypkiem z Koniakowa, boczkiem domowym, mozzarellą fior di latte, żurawiną oraz oliwą extra virgin a także Herbata Góralska – mrożona z korą cynamonową, anyżem gwiaździstym, goździkami, cytryną i pomarańczą;
  • Restauracja Lusia – Wiślok, czyli pieczony pstrąg z zapiekanymi ziemniaczkami w przyprawach i letnią surówką;
  • Restauracja Oro – na przystawkę żebroczka (ziemniaki, ryż, boczek, cebula  i szpyrki, podawana z herbatą z zielin), zupa to biała polewka (wywar na wędzonce, mleko, szczypiorek, boczek i ziemniaki) a danie główne to ravioli z kaszanką (kaszanka, demi glace, cebula karmelizowana);
  • Restauracja Panorama (Hotel Stok) – Pstrąg z Doliny Rozpusty: pieczony, rolowany filet z pstrąga podany na młodych liściach skropionych vinegretem, pieczone ziemniaki parisienne;
  • Restauracja Polka (Hotel Aries) – kluski z oscypkiem, pesto z lubczyku, pomidor, orzechy;
  • Restauracja Vislow – plaster koziego sera, chutney z rabarbaru, roszponka, chipsy skorzonera, granat a druga propozycja to drink „Tam, gdzie rosną
    sosny” (peaky blinder spiced dry gin, syrop z pędów sosny, cytryna, woda gazowana);
  • Restauracja Crystal Mountain (Hotel Crystal Mountain) – zupa: klasyczna kwaśnica na żeberku wędzonym z ziemniakami z ogniska; danie główne: wolno duszona baranina z ciap kapustą, suszoną śliwką i młodą marchwią w tempurze; deser: placek drożdżowy po naszemu z lodami różanymi;
  • Schronisko Przysłop pod Baranią Górą – Przysłopowe Gnocchi – buraczano-ziemniaczane kopytka w stylu włoskim, podane ze szpinakiem, fetą, oliwą z oliwek, doprawiane do smaku włoskimi przyprawami a także Bułeczki z Gumijagód – drożdżowe bułeczki, tzw. jagodzianki z owocami jagód zbieranymi na zboczach Baraniej Góry;
  • Schronisko Soszów – buchty z sosem jagodowym, czyli tradycyjne kluski na parze z sosem jagodowym, którego receptura jest przekazywana w niezmienionej formie kolejnym gospodarzom schroniska od lat 80. minionego wieku;
  • Restauracja U Fojta – Zagrycha Luficiorza: chrzan tarty, domowa kiełbasa barania, swojski salceson, szynka dojrzewająca, smalec, ogórek kiszony z własnej piwniczki;
  • Cukiernia U Janeczki – ptyś z kruszonką: tradycyjny wypiek odświeżony kruszonką, w środku krem budyniowy i konfitura malinowa;
  • Pączkarnia Kreplik – Kreplik Wiślański, czyli pączek z powidłami śliwkowymi.

Dania będą dostępne w kartach menu poszczególnych punktów gastronomicznych co najmniej do 15 września, natomiast część z nich już zapowiedziała, że zostaną do końca roku, a może i na stałe.

Warto zatem wyruszyć latem na kulinarny szlak smakami Wisły i spróbować wszystkich przygotowanych propozycji!

Więcej informacji o akcji:

www.60.wisla.pl

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj