Racibórz: pożar tui podczas rozpalania grilla
Pożar tui- taką interwencję w swoim raporcie zapisali pod datą 31 maja strażacy z Raciborza, wczoraj po 11.00 zostali wezwani na ulicę Konopnickiej.

Szacowany czas czytania: 01:29
Racibórz: pożar tui
Działania polegały na dogaszeniu 12 tui.
– informują ratownicy, którzy wstępne szkody podliczyli na 3 tysiące złotych.
Dodatkowo doszło do stopienia się elewacji na altance ogrodowej. Prawdopodobną przyczyna zdarzenia było zaprószenie ognia podczas rozpalania grilla.
Przed majówką strażacy przypominali zasady bezpiecznego grillowania
- Grillujmy tylko na świeżym powietrzu. Pod żadnym pozorem nie przenośmy grilla do zamkniętych pomieszczeń, gdyż może to doprowadzić do zaprószenia ognia lub w przypadku braku odpowiedniej wentylacji do zaczadzenia;
- Przed rozpaleniem upewnijmy się czy jest on ustawiony w sposób stabilny, zabezpieczający przed łatwym przewróceniem;
- Do rozpalania nie używajmy substancji łatwo zapalnych poza typowymi rozpałkami, które możemy kupić w sklepach;
- Do rozniecania ognia stosujmy specjalne dmuchawy, a w przypadku braku takiego urządzenia wachlujmy np. gazetą. Pod żadnym pozorem nie podlewajmy żarzącego się węgla cieczami łatwo zapalnymi;
- W bezpośrednim sąsiedztwie grilla miejmy zawsze przygotowaną butelkę z wodą, przy pomocy której będziemy mogli skutecznie przygasić płomień;
- Nie pozostawiajmy palącego się grilla bez nadzoru osób dorosłych. W przypadku, gdy znajdują się z nami małe dzieci pamiętajmy, aby po rozpaleniu zabezpieczyć rozpałki, szczególnie te w płynie;
- Przed powrotem do domu sprawdźmy, czy grill został dokładnie zagaszony.
Pamiętajmy, że nie można rozpalać grilla, ani ogniska w odległości mniejszej jak 100m od granicy lasu, z wyjątkiem miejsc wyznaczonych do tego celu przez właściciela lub zarządcę lasu.
Grillowanie na balkonach budynków wielorodzinnych stwarza zagrożenie pożarowe, jest również uciążliwe dla sąsiadów i może naruszać prawo lokalne lub spółdzielcze.
Czytaj także: