Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Rada zbójnicka Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim…

Facebook Twitter

Spośród wielu maili z życzeniami świątecznymi, jakie otrzymujemy, naszą uwagę szczególnie zwróciły te przysłane przez Radę zbójnicką. Postanowiliśmy się z Wami podzielić tymi życzeniami! "Smacznego jajka, zdrowej Wielkopiątkowej tatarczówki, fajnego murzina"...

Najlepsze życzenia błogosławionego i radosnego spędzenia Wielkanocnego czasu, pogody ducha, też smacznego jajka, zdrowej Wielkopiątkowej tatarczówki, fajnego murzina, a w Poniedziałek nie oszczędzania wody i karbacza. To wszystko dla zachowania tradycji, która jest przecież święta. (cytat z życzeń prof. Daniela Kadubca)

W mailu, poza powyższymi życzeniami, znalazł się również przepis na tradycyjną świąteczną potrawę…

MURZYN

Składniki i opis: Edward Ogrodzki z Ustronia

Składniki:

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 400 g mąki żytniej
  • 100 g drożdży
  • 3 jajka
  • 500 ml zalewajki
  • 250 g wędzonego boczku
  • sól do smaku
  • 125 g smalcu

Nadzienie:

  • 700 g kiełbasy białej parzonej
  • 400 g wieprzowiny wędzonej (szynki)

Hań downi tak sie Murzina robiło w Ustróniu za Maryje Terezyje na Skalicy:

Miynso z łówyndzónej zodnij kity trzeja najprzód kapke powarzić, dodoć boczku by polywka była maśniejszo.
Doloć warzónego mlyka do polywki na zalywajke i łyżke szmolca dołożyć.
Łuwarzonóm kite i boczek jak bydóm letni pokroć na poski, a ty poski jeszcze roz (jyny tak na palec łod 2 do 3 cm hrube).
Wyrobić ciosto drożdżowe z letnióm zalywajką, (to mo być murzin, a nie żodyn kołocz, babka czy jakisi zapiykany w cieście wórszt).
Doć go wyruszać.

Jak wyrośnie to:

Połówke ciasta weprać do wyszmarowanej szmolcem brytfanny.
Kapke powciskać do ciasta w brytfannie miynso i wórszt jyny tak by nie chytały się jeji krajów.
Resztóm ciasta całe przykryć i połuciskać go miyndzy wórszt i miynso.
Łostawić do ganc wyrośniyńcio.
Piyc do godziny w 190 stopniach (próbować szczypkóm czy już sie upiykło, jak ni to delij piyc).
Zostawić do łochłódniyńcio.
Wykopyrtać go pómalutku z brytfanny.
Upiyczónego murzina poszmarować po wyrchu szkóróm z boczku.
SMACZNEGO!!!

Murzin to wypiek na słono a nie na słodko, w zupełnie innym kolorze. Wpisany na listę jako wyrób tradycyjny na Śląsku. Typowo wielkanocne danie przygotowywano z razowej mąki, z której wyrabiano ciasto, do którego wrzucano kawałki szynki, boczku i kiełbasy. Nazwa wzięła się z uwagi na ciemniejszy niż zwykle kolor mąki (a może na popiół z pieca, który osiadał na wypieku).

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj