Radykołka, a może cieszyńska kita wędzona. Jak wykorzystać produkty lokalne w kuchni?
Jak wykorzystać produkty lokalne w nowoczesnej kuchni? Tego uczyć się będą uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle. To jedna z trzech szkół na Śląsku zakwalifikowanych do projektu „Gotuj lokalnie". Program realizowany jest po raz piąty przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.
Szacowany czas czytania: 00:26
Uczniowie wraz z nauczycielami wezmą udział w warsztatach kulinarnych, młodzi kucharze zmierzą się także w konkursie na danie główne wykorzystujące produkty regionalne. W tym roku do „Gotuj lokalnie” zgłosiło się aż 86 placówek z całej Polski.
A w województwie śląskim oficjalna lista zawiera 137 produktów tradycyjnych, są na niej np. sery: radykołka, klagany czy domowy – zależok, jest cieszyńska kita wędzona czy necówka – polędwica w otrzewnej.
Cała lista na stronach Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi – TUTAJ.