Rozpoczął się sezon dla grzybiarzy! Oto Wasze okazy! [foto]
"Grzybobranie czas zacząć" napisała w mailu do redakcji Radia 90 Michalina. Na potwierdzenie dołączyła fotki ze swojego spaceru po lesie. Grzyb - jak malowany, a przy okazji piękne otoczenie. A my zachęcamy Was do przysyłania zdjęć swoich "grzybowych trofeów" i przepisów na smaczne dania z grzybami.
Czekamy na zdjęcia grzybów i przepisy – wysyłajcie je przez formularz kontaktu DAJ ZNAĆ.
Poniżej zdjęcia Michaliny, która napisała do nas:
Zachęcam wszystkich okolicznych grzybiarzy do rozpoczęcia „grzybowego sezonu”. Ja już swój rozpoczęłam, ostatnio nazbierałam 5 kg prawdziwków. Zdjęcie jednego z nich uwieczniłam. Polecam:)
Marcin podczas spacerów po lesie grzyby „zbiera”… do swojego albumu ze zdjęciami. To również doskonała opcja dla tych, którzy na grzybach się nie znają i wolą nie ryzykować… ;)
Podczas ostatniej wyprawy do lasu zauroczyło mnie robienie zdjęć grzybów, a niekoniecznie zbieranie Pozdrowienia dla wszystkich grzybiarzów -)
Rafał: Pierwsze 30 minut w lesie sobotniego dnia:)
Daria: Witem oto mój 3-letni syn Irek, a to jego trofeum, który sam znalazł. Przepis to nam najbardziej smakuje to jajecznica z leśnymi grzybkami :D
Monika: Oto niewielki pokaz tego, co udało mi się znaleźć w Rybnickim lesie podczas piątkowego grzybobrania, a było ich sporo jak na nasze lasy, pozdrawiam
Karina: Ostatnie grzybobranie w Szczerbicach zaowocowało 10-litrowym wiaderkiem pełnym grzybów. Waga pokazała nam 5 kg pyszniutkich grzybków różnych gatunków, zdjęcie troszkę nieciekawe, ale smak przepyszny!
Anna: Grzybowe trofea zebrane podczas spaceru po lesie
Monika: Oto nasz okaz po niedzielnym spacerku w lesie, na zdjęciu znajduje się mój 4-letni syn Mateuszek z jednym z zebranych okazów grzybów, które znaleźlismy
Krzysztof: Piękny prawdziwek znaleziony w sumińskim lesie :)))
Weronika przysłała przepis na flaczki z boczniaków
- 75 dag boczniaków (pokrojonych w paseczki)
- 3-4 ziela angielskie
- 1-2 liść laurowy
- 5 ziaren pieprzu
- włoszczyzna pokrojona w słupki – marchew, pietruszka, por, seler
- (kupuję włoszczyznę mrożoną 450 gr)
- 1 przyprawa do flaków
- 1-1,5 łyżki majeranku
- sól, maggi
zasmażka:
- 1/4 kostki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
Boczniaki i warzywa wrzucić do garnka, dodać ziele angielskie,liść laurowy, ziarna pieprzu.
Zalać lekkim rosołem lub bulionem, gotować do miękkości.
Dodać przyprawę do flaków i majeranek.
Rozpuścić w osobnym garnuszku masło, dodać łyżkę mąki, mieszać aż do zbrązowienia mąki.
Taką zasmażkę wlać do gotującej zupy (bez dolewania jakiegokolwiek płynu)
Ponownie zagotować doprawiając solą, maggi i pieprzem.
Można zamiast zasmażki dodać słoiczek gotowych flaków mięsnych
Zapełniamy nasz wirtualny kosz…