Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Rozpoczął się sezon dla grzybiarzy! Oto Wasze okazy! [foto]

Facebook Twitter

"Grzybobranie czas zacząć" napisała w mailu do redakcji Radia 90 Michalina. Na potwierdzenie dołączyła fotki ze swojego spaceru po lesie. Grzyb - jak malowany, a przy okazji piękne otoczenie. A my zachęcamy Was do przysyłania zdjęć swoich "grzybowych trofeów" i przepisów na smaczne dania z grzybami.

Czekamy na zdjęcia grzybów i przepisy – wysyłajcie je przez formularz kontaktu DAJ ZNAĆ.

Poniżej zdjęcia Michaliny, która napisała do nas:

Zachęcam wszystkich okolicznych grzybiarzy do rozpoczęcia „grzybowego sezonu”. Ja już swój rozpoczęłam, ostatnio nazbierałam 5 kg prawdziwków. Zdjęcie jednego z nich uwieczniłam. Polecam:)

Marcin podczas spacerów po lesie grzyby „zbiera”… do swojego albumu ze zdjęciami. To również doskonała opcja dla tych, którzy na grzybach się nie znają i wolą nie ryzykować… ;)

Podczas ostatniej wyprawy do lasu zauroczyło mnie robienie zdjęć grzybów, a niekoniecznie zbieranie  Pozdrowienia dla wszystkich grzybiarzów -)

Rafał: Pierwsze 30 minut w lesie sobotniego dnia:)

Daria: Witem oto mój 3-letni syn Irek, a to jego trofeum, który sam znalazł. Przepis to nam najbardziej smakuje to jajecznica z leśnymi grzybkami :D

Monika: Oto niewielki pokaz tego, co udało mi się znaleźć w Rybnickim lesie podczas piątkowego grzybobrania, a było ich sporo jak na nasze lasy, pozdrawiam

Karina: Ostatnie grzybobranie w Szczerbicach zaowocowało 10-litrowym wiaderkiem pełnym grzybów. Waga pokazała nam 5 kg pyszniutkich grzybków różnych gatunków, zdjęcie troszkę nieciekawe, ale smak przepyszny!

Anna: Grzybowe trofea zebrane podczas spaceru po lesie

Monika: Oto nasz okaz po niedzielnym spacerku w lesie, na zdjęciu znajduje się mój 4-letni syn Mateuszek z jednym z zebranych okazów grzybów, które znaleźlismy

Krzysztof: Piękny prawdziwek znaleziony w sumińskim lesie :)))

Weronika przysłała przepis na flaczki z boczniaków

  • 75 dag boczniaków (pokrojonych w paseczki)
  • 3-4 ziela angielskie
  • 1-2 liść laurowy
  • 5 ziaren pieprzu
  • włoszczyzna pokrojona w słupki – marchew, pietruszka, por, seler
  • (kupuję włoszczyznę mrożoną 450 gr)
  • 1 przyprawa do flaków
  • 1-1,5 łyżki majeranku
  • sól, maggi

zasmażka:

  • 1/4 kostki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej

Boczniaki i warzywa wrzucić do garnka, dodać ziele angielskie,liść laurowy, ziarna pieprzu.
Zalać lekkim rosołem lub bulionem, gotować do miękkości.
Dodać przyprawę do flaków i majeranek.

Rozpuścić w osobnym garnuszku masło, dodać łyżkę mąki, mieszać aż do zbrązowienia mąki.
Taką zasmażkę wlać do gotującej zupy (bez dolewania jakiegokolwiek płynu)
Ponownie zagotować doprawiając solą, maggi i pieprzem.

Można zamiast zasmażki dodać słoiczek gotowych flaków mięsnych

Zapełniamy nasz wirtualny kosz…

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj