Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Rozpoczynamy sezon na grilla. Postaw na zdrowie!

Facebook Twitter

Eko, zdrowo, dietetycznie...te słowa zapewne nikomu z nas nie kojarzą się z grillem. Jednak, okazuje się, że wystarczy dobrać odpowiedni sprzęt, zdrowsze menu czy nauczyć się nowej sztuki grilowania, aby zadbać o swoje zdrowie.

fot. moerschy / pixabay.com
Jaki sprzęt na grilla wybrać?
Na sklepowych półkach dostępne są grille gazowe, węglowe, elektryczne, aluminiowe (jednorazowe) oraz patelnie grillowe. Największym zainteresowaniem cieszą się grille węglowe, które nie należą do tych najzdrowszych. Warto przeznaczyć trochę więcej gotówki i zakupić sprzęt elektryczny lub gazowy.

fot.schottnerballa/pixabay

Wrzuć zdrowie na ruszt!

Podczas grilowania mięsa, wytapiamy tłuszcz. Kiedy spada on na węgiel, ulega natychmiastowemu spalaniu, co prowadzi do tworzenia się szkodliwych substancji lotnych, które osadzają się na naszym jedzeniu. Polecamy zamiast karkówki, wrzucić na ruszt warzywa. Będą one zdrowszym wyborem.

fot. pixabay

Kiedy jednak nie jesteśmy fanami warzyw, pomyślmy o zmianie rodzaju grilowanego mięsa. Lepszym od tłustej karkówki będzie wybranie drobiu bez skóry, wołowiny czy cielęciny.

fot.Alexei_other/pixabay

Jeśli lubicie małe eksperymenty kulinarne, warto poszerzyć menu o owoce. Na ruszt można wrzucić np. ananas, jabłka, gruszki, a nawet truskawki, czy banany.

A Ty co najczęściej wrzucasz na ruszt? – DAJ ZNAĆ!

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj