Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Sadło bokowe najlepsze do smażenia kreplików. Kto wygra w słodkim konkursie?

Facebook Twitter

Zbliża się koniec karnawału, a jego ostatnie dni wyznacza Tłusty Czwartek. W Wiśle, po rocznej przerwie, powraca konkurs kulinarny na „Najlepsze Beskidzkie Krepliki”.

Krepliki w Beskidach to nic innego jak pączki. Słodki konkurs w tym roku odbędzie się w Browarze Wisła, na terenie odrestaurowanego budynku stacji kolejowej. Kto robi najlepsze krepliki? Czym powinny być nadziane? Na te i na wiele innych pytań odpowiedzi poznamy już w Tłusty Czwartek. Organizatorzy zachęcają, do wypróbowania swoich sił i usmażeniu tych przysmaków.

Katarzyna Czyż-Kaźmierczak: W tym roku konkurs odbędzie się w dwóch kategoriach: krepliki domowe i zawodowe, zachęcamy do udziału wszystkich chętnych nie tylko z terenu Wisły ale z wszystkich miejscowości beskidzkich, zarówno zachęcamy domowych twórców jak i lokale, restauracje, cukiernie czy hotele. Tłusty Czwartek i specjalne jury złożone z przedstawicieli beskidzkich miejscowości zdecyduje które krepliki są najsmaczniejsze. Zapraszamy do udziału w tym smacznym konkursie, bo też nagrody będą atrakcyjne. Mam nadzieję, że zobaczymy się w Wiśle w Tłusty Czwartek!

– zachęcała dyrektor Wiślańskiego Centrum Kultury.

A jak przygotować dobrego kreplika? Sięgamy do archiwum Radia 90. W czasie konkursu w 2010 roku Helena Hławiczka gospodyni z Wisły zdradziła nam swój przepis.

Odpowiednia ilość jaj, dobrze zarobione i smażone na specjalnym smalcu a do środka powidła ze śliwek. Do ciasta spirytus, żeby nie piły tyle tego smalcu…

Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj