Segregacja resztek z kuchni. Rydułtowy idą krok dalej w gospodarce odpadami
Już od 1 listopada 2017 roku zupełnie oddzielne będą zbierane rzeczy, które ulegają biodegradacji, a które wyprodukowane zostały podczas przyrządzania posiłków. Wynika to ze zmian w przepisach, które wprowadzają jednolity na terenie całego kraju systemu segregacji odpadów komunalnych.

Szacowany czas czytania: 00:53
Odpady odbierane będą w zabudowie jednorodzinnej w systemie workowym, w zabudowie wielolokalowej w pojemnikach, natomiast z nieruchomości niezamieszkałych w workach lub pojemnikach, koloru brązowego. Można będzie oddawać odpady: po owocach i warzywach, resztki żywności, fusy, obierki, skorupki jajek, stare pieczywo czy zużyte ręczniki papierowe.
Worki koloru brązowego w zabudowie jednorodzinnej dostarczane będą wraz z pozostałymi workami do prowadzenia selektywnej zbiórki.
Zbiórka odpadów biodegradowalnych:
- w zabudowie jednorodzinnej: 1 raz na 2 tygodnie od kwietnia do października włącznie i 1 raz w miesiącu.
W pozostałym okresie:
- w zabudowie wielolokalowej: 1 raz w tygodniu,
- w budynkach użyteczności publicznej: 1 raz na 2 tygodnie od kwietnia do października włącznie i 1 raz.
W miesiącu w pozostałym okresie:
- domki letniskowe i inne nieruchomości wykorzystane na cele rekreacyjno – wypoczynkowe wykorzystywane jedynie przez część roku – 1 raz na 2 tygodnie od kwietnia do października włącznie.
Odpady zielone z pielęgnacji ogrodów odbierane będą nadal tylko w PSZOK-u i nie należy ich gromadzić w brązowych workach lub pojemnikach.