Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

 

Sezon na grzyby – czyli parę porad dla początkujących

Facebook Twitter

Jesień to najlepszy sezon aby wyruszyć na grzybobranie. Amatorzy leśnych przysmaków przeczesują lasy w poszukiwaniu dorodnych kapeluszy. Warto jednak pamiętać aby zbierać tylko te, których jesteśmy pewni. Obok maślaków, podgrzybków czy prawdziwków, są też gatunki trujące!

Zatem jakie grzyby zbierać?

Warto zapamiętać, że kiedy będziemy zbierać tylko grzyby dorosłe, takie które są w pełni wykształcone, łatwiej będzie nam rozpoznać ich charakterystyczne cechy i dopasować je do odpowiedniego gatunku. Zwróćmy także uwagę na budowę (zabarwienie, pory lub blaszki, obecność pierścienia i pochwy). Zawsze warto mieć pod ręką atlas grzybów, aby porównać zawarte w nim opisy ze znalezionym okazem! W koszyku powinny znaleźć się tylko te grzyby, które są w całości, ponieważ po samym trzonku czy kapeluszu nie będziemy w stanie ustalić czy mamy do czynienia z grzybem trującym, czy jadalnym. Dodatkowo, watro pamiętać, że zbieranie grzybów po ulewach, nie jest zbyt dobrym pomysłem. W tym okresie ściółka jest wilgotna, więc grzyby są narażone na pleśnienie i szybki rozkład.

Ważne informacje:

Podstawowa zasada zbieracza – wszystkie gatunki śmiertelnie trujące mają blaszki pod kapeluszem i wiele jadalnych sobowtórów. Wśród nich znajdziemy min. muchomory – które niekoniecznie muszą być czerwone. Niestety są one często mylone z kanią. Pamiętać o ostrożności należy także podczas zbierania kurek czy gąsek – przypominają one trujące lisówki pomarańczowe.

Co robić w razie zatrucia grzybami?

Objawy po zatruciu grzybami pojawiają się nawet po kilku lub kilkunastu godzinach od ich zjedzenia. Jeśli pojawiają się u nas, niezwłocznie powinniśmy zawiadomić pomoc lekarską, bądź udać się do szpitala. Czekając na pomoc medyczną można sprowokować wymioty. Osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu (mogą one przyśpieszyć przenikanie toksyn do krwiobiegu).

Jeśli do 24 godzin po spożyciu grzybów zaobserwowałeś przynajmniej jeden z poniższych objawów zadzwoń pod nr 112 i wezwij jak najszybciej pomoc:

  • pobudzenie
  • zwężenie źrenic
  • zaburzenia widzenia
  • silne skurcze lub drgawki
  • halucynacje
  • zawroty głowy
  • ślinotok
  • podwyższona temperatura
  • silne pragnienie
  • ogólne złe samopoczucie
  • zmniejszenie ilości oddawanego moczu
  • wymioty
  • biegunka
  • nudności
  • bóle brzucha

Kalendarz występowania najpopularniejszych grzybów:

  • Gąski – od lipca do listopada
  • Kurki – od czerwca do listopada
  • Maślaki – od czerwca do października
  • Borowiki – od lipca do października
  • Podgrzybki – od czerwca do listopada

 

A czy Wam w tym roku udało się znaleźć jakieś grzyby? Jeśli macie ochotę podzielić się związaną z tym krótką historią, bądź zdjęciem swoich zbiorów koniecznie napiszcie do nas za pomocą formularza DAJ ZNAĆ!

 

 

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj