Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Sezon na truskawki. To ulubione owoce Polaków

Facebook Twitter

Jeszcze są drogie, choć cena powolutku spada. Za kilogram przysmaku trzeba zapłacić około 15 złotych. A truskawki to ulubiony owoc Polaków, wynika tak z sondażu.

fot. colibri5/pixabay

Z Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców realizowanych przez firmę badawczą Kantar wynika, że 65 % Polaków czeka właśnie na truskawki, te polskie sezonowe, sprzedawane na straganach. W 2019 r. aż 66 proc. Polaków, jadło truskawki kilka razy w tygodniu. W całym ubiegłym roku jadło truskawki aż 98 proc. Polaków.

Tymczasem sezon na truskawki 2020 właśnie się rozpoczął. Dlaczego warto sięgać po truskawki? Z powodów walorów smakowych. Jak żaden inny owoc pasuje do galaretek, serników na zimno, do naleśników czy bitej śmietany. Znakomity jest koktajl z truskawek.

Specjaliści wskazują, że truskawki poprawiają apetyt, leczą ból gardła i chrypkę. Przynoszą ulgę w zaburzeniach układu moczowego i polepszają trawienie. Zawarte w truskawkach pektyny pobudzają pracę jelit.

Truskawki gaszą pragnienie, zawierają też witaminy, a zwłaszcza witaminę C. No i nie są zupełnie kaloryczne. A propos kalorii to dla tych, którzy nie muszą ich liczyć mamy sprawdzony w naszej redakcji przepis na ciasto kruche z truskawkami i budyniem. Przepis pochodzi z portalu kwestiasmaku.pl.

Na ciasto kruche potrzebujemy:

2 szklanki (300 g) mąki pszennej
szczypta soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
200 g masła (zimnego)
1 jajko

Masa budyniowa:

2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
3 szklanki (750 ml) mleka krowiego lub kokosowego
5 łyżek (50 g) cukru
1 łyżka cukru wanilinowego

Truskawki, potrzebujemy pół kilograma, myjemy, kroimy na cząstki i zasypujemy mąką ziemniaczaną (1,5 łyżki).

Wyrabiamy spód, ciasto dzielimy na dwie części, jedną wykładamy spód formy, drugą zachowujemy, żeby zetrzeć na tarce o grubych oczkach, robiąc posypkę na górę ciasta. Na ciasto na dnie formy (w przepisie jest taka o wymiarach 20 x 30 cm) podziurawione widelcem, wykładamy truskawki. Owoce zalewamy gorącym budyniem. Na górę ścieramy resztę ciasta. Piec przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni; na złoty kolor. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Sprawdź inne nasze przepisy:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 19 marca 2024