Sezon na truskawki. To ulubione owoce Polaków
Jeszcze są drogie, choć cena powolutku spada. Za kilogram przysmaku trzeba zapłacić około 15 złotych. A truskawki to ulubiony owoc Polaków, wynika tak z sondażu.
Z Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców realizowanych przez firmę badawczą Kantar wynika, że 65 % Polaków czeka właśnie na truskawki, te polskie sezonowe, sprzedawane na straganach. W 2019 r. aż 66 proc. Polaków, jadło truskawki kilka razy w tygodniu. W całym ubiegłym roku jadło truskawki aż 98 proc. Polaków.
Tymczasem sezon na truskawki 2020 właśnie się rozpoczął. Dlaczego warto sięgać po truskawki? Z powodów walorów smakowych. Jak żaden inny owoc pasuje do galaretek, serników na zimno, do naleśników czy bitej śmietany. Znakomity jest koktajl z truskawek.
Specjaliści wskazują, że truskawki poprawiają apetyt, leczą ból gardła i chrypkę. Przynoszą ulgę w zaburzeniach układu moczowego i polepszają trawienie. Zawarte w truskawkach pektyny pobudzają pracę jelit.
Truskawki gaszą pragnienie, zawierają też witaminy, a zwłaszcza witaminę C. No i nie są zupełnie kaloryczne. A propos kalorii to dla tych, którzy nie muszą ich liczyć mamy sprawdzony w naszej redakcji przepis na ciasto kruche z truskawkami i budyniem. Przepis pochodzi z portalu kwestiasmaku.pl.
Na ciasto kruche potrzebujemy:
2 szklanki (300 g) mąki pszennej
szczypta soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
200 g masła (zimnego)
1 jajko
Masa budyniowa:
2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
3 szklanki (750 ml) mleka krowiego lub kokosowego
5 łyżek (50 g) cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
Truskawki, potrzebujemy pół kilograma, myjemy, kroimy na cząstki i zasypujemy mąką ziemniaczaną (1,5 łyżki).
Wyrabiamy spód, ciasto dzielimy na dwie części, jedną wykładamy spód formy, drugą zachowujemy, żeby zetrzeć na tarce o grubych oczkach, robiąc posypkę na górę ciasta. Na ciasto na dnie formy (w przepisie jest taka o wymiarach 20 x 30 cm) podziurawione widelcem, wykładamy truskawki. Owoce zalewamy gorącym budyniem. Na górę ścieramy resztę ciasta. Piec przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni; na złoty kolor. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Sprawdź inne nasze przepisy:
- Tarta z rabarbarem. Skusicie się w sobotnie popołudnie?
- Brownie. Taka słodka propozycja na Światowy Dzień Pieczenia
- Smacznie i zdrowo czyli Światowy Dzień Marchewki