Śląska Jesień Kulinarna: Wariacje z mięsem mielonym
Dwa lata temu była gęsina, rok temu karkówka, w tym przyszedł czas na mielonego. Już po raz trzeci w wodzisławskim ekonomiku odbyła się Jesień Kulinarna. Pomysłodawcą "Wariacji z mielonym" był Remigiusz Rączka kucharz, a jednocześnie nauczyciel w wodzisławskiej szkole gastronomicznej.
Do konkursu stanęło 11 dwuosobowych drużyny ze Śląska, była także reprezentacja szkoły gastronomicznej ze Świnoujścia.
Jak sprawdził Arkadiusz Żabka, pomysłów na danie z mięsa mielonego młodym ludziom nie brakowało:
Mięso mielone jest świetną bazą do przygotowania każdego rodzaju dania – dodaje Krzysztof Gawlik ekspert kulinarny przewodniczący jury:
Jak podkreślają fachowcy, najlepsze mielone wychodzą z mięsa mieszanego na przykład wołowo-wieprzowego. Mięso nie może to być zbyt chude, tłuszcz jest potrzebny, by danie nie było zbyt suche.
Wariacje z mielonym – zobacz WIDEO