Śląska kluska w roli głównej
Na finał Dni Marklowic, w niedzielę (27.05), zorganizowano Festiwal Śląskiego Kustu. Kilka drużyn złożonych z gospodyń, zawodowych kucharzy i uczniów popisywało się swoimi kulinarnymi umiejętnościami. Każdy chciał dowieść, że lepiej niż inni potrafi "kulać" kluski.
– opowiadały Monice Sokołowskiej panie z koła gospodyń wiejskich z Marklowic. Wariacji na temat śląskiej kluski było wiele:
„A do klusek na talerzu Ślązaka musi znaleźć się też mięso” – przekonuje Janina Koch ze Stowarzyszenia Kobiet Aktywnych w Marklowicach:
Więcej teraz w śląskiej kuchni jest przypraw niż to było dawniej – dodaje Janina Koch:
Ale większość osób gotujących w niedzielę (27.05) w Marklowicach uważa śląską kuchnię za niezbyt zdrową, choć smaczną:
O tym, że w kuchni śląskiej kluska to podstawa podkreślał w Marklowicach znany w naszym regionie kucharz, Remigiusz Rączka: