Śląskie Smaki 2023. Festiwal kuchni w Jastrzębiu-Zdroju już w niedzielę
Bicie rekordu Polski na największy szałot. To jeden z punktów programu festiwalu Śląskie Smaki. Pysznie będzie już w najbliższą niedzielę (04.06.) w Parku Zdrojowym w Jastrzębiu.

Śląskie Smaki – festiwal śląskiej kuchni
W planach jest pokrojenie 150 kilogramów sałatki jarzynowej, by pobić obecnie obowiązujący wynik, a to około 120 kilogramów.
Rafał Jabłoński: Na scenie Zespół Pieśni i Tańca Śląsk z orkiestrą, a także zespół Roszak Show i zespół Bartnicky. Jak to na śląskich smakach, konkursy kulinarne. Adam Borowicz, Remigiusz Rączka będą toczyli bitwy kulinarne między sobą, a Kinga Paruzel również będzie wykonywała pokaz kulinarny. Oprócz tego strefa grilla, gdzie najlepsi w tej dziedzinie kucharze z Polski przyjadą do Jastrzębia i będą prezentować wszystko to, co można zrobić na grillu poza kiełbasą, kaszanką i ewentualnie tymi tradycyjnymi, jeszcze najbardziej znanymi potrawami. Będą robić rzeczy, których niewielu z nas robi na grillu albo nigdy nie robiło.
zapowiada Rafał Jabłoński, dyrektor Instytutu Dziedzictwa i Dialogu – Łaźnia Moszczenica.
Oczywiście będzie konkurs kulinarny dla amatorów i zawodowych kucharzy. Ich potrawy oceniać będzie jury. Festiwal Śląskie Smaki rozpocznie się w niedzielę (04.06.) o 13.00.
Może Ciebie zainteresuje:
Czytaj także: