Przejdź do menu głównego Przejdź do treści

REKLAMA

Śląskie Smaki. Wielkie gotowanie tym razem w Tarnowskich Górach

Gospodynie z Rybnika, z dzielnic Popielów i Radziejów, uczniowie ze szkoły w Ornontowicach oraz ekipy restauracji z Rud Raciborskich i Wisły. To przedstawiciele regionu na festiwalu Śląskie Smaki. Wielkie gotowanie już 2 czerwca, tym razem w Tarnowskich Górach.

Śląskie Smaki w Jastrzębiu

Szacowany czas czytania: 04:23

Śląskie Smaki to konkurs z długimi tradycjami, bo przed nami 18. edycja zmagań, w których swoimi umiejętnościami chwalą się nie tylko profesjonaliście, ale także szkoły gastronomiczne czy koła gospodyń. W ubiegłym roku festiwal przygotowano w Jastrzębiu- Zdroju.

W Jastrzębiu pierwsze miejsca i statuetki złotych fartuchów zdobyli:

W kategorii amatorów – KGW Szeroka (Deser „Marzenie truskawkowe”, Jastrzębska wodzionka, Szerocki kotlet soute z ziemniaczkami puree i zasmażaną cebulką, zestaw surówek)
W kategorii szkół gastronomicznych – Gryfne Fachmanki (Kopa ornontowicka z makronami i kokosflokami, Szwarno wodzionka z plastrem marynowanej słoniny w ziołach na opolonym badylu, Piersi z gołębia souse-vide z gołębiem nadzianym kaszotto warzywnym i winnym sosem porzeczkowym oraz cebulową kruszonką)
W kategorii profesjonalistów – Restauracja Cysterska (Sernik/szpajza cytrynowa/rabarbar/kruszonka, Żur/krupniok w panko/sztamfkartofle/szara reneta/wędzona śmietana, Schab po sztygarsku/kiełbasa z dziczyzny/babka ziemniaczana)

Śląskie Smaki. Kto zwycięży tym razem?

KATEGORIA – AMATORZY:

KGW Popielów-Radziejów

  • Pieczone jabłka z miodem
  • Germuszka
  • Schab sztygarski z kluskami śląskimi i modrą kapustą

Tarnogórski Uniwersytet Trzeciego Wieku – Tarnowskie Góry

  • Kopa tarnogórska
  • Zielona zupa z młodego groszku
  • Królik w śmietanie z młodymi warzywami i kolorowymi kluseczkami

KGW Karolinki – Kamienica Polska

  • Dołki
  • Żurek jurajski
  • Król w sosie śmietanowym z kopytkami i czerwoną duszoną

KGW Być Kobietą – Jastrząb

  • Swojski chleb ze smalcem i kiszonym ogórkiem
  • Rosół z 3 rodzajów mięsa z makaronem
  • Kluski śląskie, pieczeń z karczku w sosie z suszonych śliwek

KATEGORIA – SZKOŁY GASTRONOMICZNE:

Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego – Sosnowiec

  1. Hekele – sałatka śledziowa
  2. Żur śląski na swojskiej wędzonce
  3. Rolada wołowa z puree z czerwonej kapusty

Gryfne Fachmanki – Zespół Szkół Ponadpodstawowych, Ornontowice

  1. Ptyś/śmietanka/ajerkoniak/orzech laskowy
  2. Assiette z pietruszki/wanilia/orzech laskowy/chips
  3. Przepiórka/boczek/kalarepa/porzeczka

Łowcy Marzeń – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego, Nakło Śląskie

  1. Ajerkuchy z czarnym bzem
  2. Zupa cebulowa z serem
  3. Udźce królicze z kopytkami i słoniną wędzoną

Zespół Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Żarkach

  1. Krem cebulowy z grzanką serowo-czosnkową
  2. Kaczka z jabłkami, kuglem i czerwoną kapustą
  3. Sernik z syropem malinowym

Ślonsko kuchara – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, Tarnowskie Góry

  1. Inkszo szpajza na kruchym kołoczu
  2. Zielono zupa
  3. Hazaok filowany wieprzkiem

Dziewczynki z JEDYNKI pyszne jak malinki – Zespół Szkół nr 1 w Kłobucku

  1. Szpajza truskawkowo-malinowa
  2. Kłobucka zupka chlebowa z chipsem z boczku
  3. Filet z kurczaka z kuleczkami ziemniaczanymi i słodziutką surówką z czerwonej kapusty

Szwarne dziołchy – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, Tarnowskie Góry

  1. Rabarbar z ogródka w kruchym towarzystwie
  2. Nasz kapuśniok
  3. Świoniok w kapeluszu na panczkraucie

KATEGORIA – PROFESJONALIŚCI:

Restauracja U Przewoźnika – Tychy

  1. Pieczony rabarbar w syropie miodowo-miętowym pod kruszonką z bitą śmietaną
  2. Zupa Sznitbonowa z żeberkiem wędzonym
  3. Pieczony ziemniak z podwędzaną grasicą w sosie śmietanowo-ziołowym i mizerią z oberiby i rzodkiewki

Restauracja Cysterska – Rudy

  1. Śląski kawior / karmelizowana cebula / jabłko / musztarda francuska / chleb na zakwasie
  2. Żur / kiełbasa z pstrąga / boczek / szyjki rakowe / maślanka / kasza
  3. Konfitowane gęsie żołądki / panczkraut /  warzywa / olej pietruszkowy

Restauracja Skarbiec – Tarnowskie Góry

  1. Czarna szpajza, kopalnioki, rabarbar, cukier fiołkowy
  2. Krem z oberiby, piana z mleka wiejskiego, rzeżucha, olej z czosnku niedźwiedziego
  3. Bułka Pampuch, rolada śląska, piana z modrej, pikle

Restauracja Dwór Bismarcka – Mysłowice

  1. Szpajza cytrynowa
  2. Żur z grzybami, ziemniakami, jajkiem, boczkiem i majerankiem
  3. Swojska biała kiełbasa, hauskyjza, kapusta kiszona, ziemniaki oraz gruszka

Restauracja Zacisze – Pszczyna/Brzeźce

  1. Galert śląski
  2. Żur żeniaty
  3. Żeberko pieczone z sosem i ciaperkapustą

Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki – Wisła

  1. Kapuśnica po wiślańsku z ziemniakami szczykanymi i suszonymi grzybami
  2. Placki szkubane zapiekane z domową śmietaną i masłem
  3. Kubuś ze śliwkami
Śląskie Smaki/ mat.prasowe

Śląskie Smaki. 2 czerwca, rynek w Tarnowskich Górach

  • 13:00 – otwarcie Festiwalu Śląskie Smaki i rozpoczęcie konkursu kulinarnego
  • 13:30 – Zespół RTG – koncert
  • 14:30 – Zespół ROSZAK SHOW – koncert
  • 15:45 – Zespół VIDEO – koncert
  • 17:00 – rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego
  • 18:00 – Bitwa Smaków – pokaz kulinarny Remigiusza Rączki i Adriana Feliksa
  • 19:00 – Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny – koncert galowy z orkiestrą

Ponadto:

12:00-17:00 zwiedzanie kościoła ewangelickiego oraz muzeum z przewodnikiem – zbiórka przy kościele ewangelickim o każdej pełnej godzinie

13:00-16:00 konkurs kulinarny Śląskie Smaki

13:00-20:00 sprzedaż produktów gastronomicznych i regionalnych

13:00-19:00 animacje dla dzieci (gry i zabawy)

13:00-18:00 Śląska Strefa Grilla

Oprócz festiwalu, na Śląsku funkcjonuje Szlak Kulinarny Śląskie Smaki. Powstał z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej w 2012 roku. Jest jednym z pierwszych szlaków kulinarnych w Polsce. Na Szlaku znajdują się restauracje i lokale gastronomiczne serwujące tradycyjne dania regionalne.

Czytaj także:

REKLAMA