Śląskie Smaki. Wielkie gotowanie tym razem w Tarnowskich Górach
Gospodynie z Rybnika, z dzielnic Popielów i Radziejów, uczniowie ze szkoły w Ornontowicach oraz ekipy restauracji z Rud Raciborskich i Wisły. To przedstawiciele regionu na festiwalu Śląskie Smaki. Wielkie gotowanie już 2 czerwca, tym razem w Tarnowskich Górach.

Szacowany czas czytania: 04:23
Śląskie Smaki to konkurs z długimi tradycjami, bo przed nami 18. edycja zmagań, w których swoimi umiejętnościami chwalą się nie tylko profesjonaliście, ale także szkoły gastronomiczne czy koła gospodyń. W ubiegłym roku festiwal przygotowano w Jastrzębiu- Zdroju.
W Jastrzębiu pierwsze miejsca i statuetki złotych fartuchów zdobyli:
W kategorii amatorów – KGW Szeroka (Deser „Marzenie truskawkowe”, Jastrzębska wodzionka, Szerocki kotlet soute z ziemniaczkami puree i zasmażaną cebulką, zestaw surówek)
W kategorii szkół gastronomicznych – Gryfne Fachmanki (Kopa ornontowicka z makronami i kokosflokami, Szwarno wodzionka z plastrem marynowanej słoniny w ziołach na opolonym badylu, Piersi z gołębia souse-vide z gołębiem nadzianym kaszotto warzywnym i winnym sosem porzeczkowym oraz cebulową kruszonką)
W kategorii profesjonalistów – Restauracja Cysterska (Sernik/szpajza cytrynowa/rabarbar/kruszonka, Żur/krupniok w panko/sztamfkartofle/szara reneta/wędzona śmietana, Schab po sztygarsku/kiełbasa z dziczyzny/babka ziemniaczana)
Śląskie Smaki. Kto zwycięży tym razem?
KATEGORIA – AMATORZY:
KGW Popielów-Radziejów
- Pieczone jabłka z miodem
- Germuszka
- Schab sztygarski z kluskami śląskimi i modrą kapustą
Tarnogórski Uniwersytet Trzeciego Wieku – Tarnowskie Góry
- Kopa tarnogórska
- Zielona zupa z młodego groszku
- Królik w śmietanie z młodymi warzywami i kolorowymi kluseczkami
KGW Karolinki – Kamienica Polska
- Dołki
- Żurek jurajski
- Król w sosie śmietanowym z kopytkami i czerwoną duszoną
KGW Być Kobietą – Jastrząb
- Swojski chleb ze smalcem i kiszonym ogórkiem
- Rosół z 3 rodzajów mięsa z makaronem
- Kluski śląskie, pieczeń z karczku w sosie z suszonych śliwek
KATEGORIA – SZKOŁY GASTRONOMICZNE:
Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego – Sosnowiec
- Hekele – sałatka śledziowa
- Żur śląski na swojskiej wędzonce
- Rolada wołowa z puree z czerwonej kapusty
Gryfne Fachmanki – Zespół Szkół Ponadpodstawowych, Ornontowice
- Ptyś/śmietanka/ajerkoniak/orzech laskowy
- Assiette z pietruszki/wanilia/orzech laskowy/chips
- Przepiórka/boczek/kalarepa/porzeczka
Łowcy Marzeń – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego, Nakło Śląskie
- Ajerkuchy z czarnym bzem
- Zupa cebulowa z serem
- Udźce królicze z kopytkami i słoniną wędzoną
Zespół Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Żarkach
- Krem cebulowy z grzanką serowo-czosnkową
- Kaczka z jabłkami, kuglem i czerwoną kapustą
- Sernik z syropem malinowym
Ślonsko kuchara – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, Tarnowskie Góry
- Inkszo szpajza na kruchym kołoczu
- Zielono zupa
- Hazaok filowany wieprzkiem
Dziewczynki z JEDYNKI pyszne jak malinki – Zespół Szkół nr 1 w Kłobucku
- Szpajza truskawkowo-malinowa
- Kłobucka zupka chlebowa z chipsem z boczku
- Filet z kurczaka z kuleczkami ziemniaczanymi i słodziutką surówką z czerwonej kapusty
Szwarne dziołchy – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich, Tarnowskie Góry
- Rabarbar z ogródka w kruchym towarzystwie
- Nasz kapuśniok
- Świoniok w kapeluszu na panczkraucie
KATEGORIA – PROFESJONALIŚCI:
Restauracja U Przewoźnika – Tychy
- Pieczony rabarbar w syropie miodowo-miętowym pod kruszonką z bitą śmietaną
- Zupa Sznitbonowa z żeberkiem wędzonym
- Pieczony ziemniak z podwędzaną grasicą w sosie śmietanowo-ziołowym i mizerią z oberiby i rzodkiewki
Restauracja Cysterska – Rudy
- Śląski kawior / karmelizowana cebula / jabłko / musztarda francuska / chleb na zakwasie
- Żur / kiełbasa z pstrąga / boczek / szyjki rakowe / maślanka / kasza
- Konfitowane gęsie żołądki / panczkraut / warzywa / olej pietruszkowy
Restauracja Skarbiec – Tarnowskie Góry
- Czarna szpajza, kopalnioki, rabarbar, cukier fiołkowy
- Krem z oberiby, piana z mleka wiejskiego, rzeżucha, olej z czosnku niedźwiedziego
- Bułka Pampuch, rolada śląska, piana z modrej, pikle
Restauracja Dwór Bismarcka – Mysłowice
- Szpajza cytrynowa
- Żur z grzybami, ziemniakami, jajkiem, boczkiem i majerankiem
- Swojska biała kiełbasa, hauskyjza, kapusta kiszona, ziemniaki oraz gruszka
Restauracja Zacisze – Pszczyna/Brzeźce
- Galert śląski
- Żur żeniaty
- Żeberko pieczone z sosem i ciaperkapustą
Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki – Wisła
- Kapuśnica po wiślańsku z ziemniakami szczykanymi i suszonymi grzybami
- Placki szkubane zapiekane z domową śmietaną i masłem
- Kubuś ze śliwkami

Śląskie Smaki. 2 czerwca, rynek w Tarnowskich Górach
- 13:00 – otwarcie Festiwalu Śląskie Smaki i rozpoczęcie konkursu kulinarnego
- 13:30 – Zespół RTG – koncert
- 14:30 – Zespół ROSZAK SHOW – koncert
- 15:45 – Zespół VIDEO – koncert
- 17:00 – rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego
- 18:00 – Bitwa Smaków – pokaz kulinarny Remigiusza Rączki i Adriana Feliksa
- 19:00 – Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny – koncert galowy z orkiestrą
Ponadto:
12:00-17:00 zwiedzanie kościoła ewangelickiego oraz muzeum z przewodnikiem – zbiórka przy kościele ewangelickim o każdej pełnej godzinie
13:00-16:00 konkurs kulinarny Śląskie Smaki
13:00-20:00 sprzedaż produktów gastronomicznych i regionalnych
13:00-19:00 animacje dla dzieci (gry i zabawy)
13:00-18:00 Śląska Strefa Grilla
Oprócz festiwalu, na Śląsku funkcjonuje Szlak Kulinarny Śląskie Smaki. Powstał z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej w 2012 roku. Jest jednym z pierwszych szlaków kulinarnych w Polsce. Na Szlaku znajdują się restauracje i lokale gastronomiczne serwujące tradycyjne dania regionalne.
Czytaj także: