Śląskie Smaki zawsze dobrze obsadzone
Amatorzy, profesjonaliści i szkoły gastronomiczne. To są trzy kategorie w konkursie "Śląskie smaki". Wystartowała jego 15. edycja. W Radiu 90 przypominamy, że drużyny z naszego regionu triumfowały podczas ubiegłorocznego festiwalu "Ślaskie Smaki".
W czerwcu 2019 roku w Rudach Raciborskich wśród uczniów „Złoty durszlak” zdobyli uczniowie Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim. Szkoła wystawiła aż dwie ekipy. Patrycja Mandera i Łukasz Skowron w 2018 roku na Śląskich Smakach zdobyli srebro, w 2019 roku byli najlepsi:
Radio 90: Śląskie smaki to wszyscy myślą kapusta modra, kluski, rolada a to nieprawda.
Patrycja Mandera: Niekoniecznie, Śląsk to też kasza, o której się zapomina.
Łukasz Skowron: Kaszanka na przykład. W trakcie zawodów było widać, że pojawiał się śląski krupniok, który można powiedzieć, że już jest zapomniany. My go właśnie przygotowaliśmy w troszkę innej postaci, ponieważ on w tej przepiórce był z cynamonem. Według niektórych to dziwne połączenie. Dodaliśmy kmin rzymski, sól i paprykę.
Najlepsze w kategorii „Amatorzy” były gospodynie z Rud Raciborskich wystąpiły pod nazwą „Rudzanki”.
Radio 90: Co ugotowałyście, czym złapałyście za serca jurorów?
Rudzanki: Ponoć tymi kreplami z kartofli. W środku z marmoladą truskawkową, w połączeniu z całymi truskawkami.
Na zgłoszenia drużyn w edycji Ślaskie Smaki 2020 jest czas do 1 kwietnia. Finał 21 czerwca w Koszęcinie, to powiat lubliniecki. Regulamin konkursu i najważniejsze informacje: TUTAJ.
W 2008 roku podczas „Śląskich Smaków” w Raciborzu, to ekipa Radia 90 zdobyła Srebrny Durszlak, za bitą śmietanę z truskawkami, żurek śląski z koperkiem oraz karminadel z niespodzianką i kalarepę na gęsto.
Macie swoje popisowe dania związane z kulturą kulinarną naszego regionu? Piszcie w komentarzu poniżej.