Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Słuchaczka Radia 90 poleca dżem z rabarbaru i z imbirem

Facebook Twitter

W ubiegły weekend w kuchni Radia 90 zaproponowaliśmy ciasto kruche z rabarbarem i bezą, odezwali się nasi słuchacze, że rabarbar lubią i znają, że przygotowują swoje rabarbarowe przysmaki. Oto dżem z rabarbaru i imbiru naszej słuchaczki Agi.

Oto przepis Agi:

Kroimy łodygi rabarbaru na mniejsze kawałki. Później zasypujemy cukrem i zostawiamy na co najmniej 2 godziny lub do czasu, aż rabarbar puści sok. Po tym czasie dodajemy do niego sok z cytryny i drobno starty lub mielony imbir. Następnie na małym ogniu gotujemy przez ok. 1 godziny. Gdyby zebrała się piana, zbieramy ją. Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików, porządnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Superman też lubi rabarbar!

fot. słuchaczka Radia 90

Czytaj inne nasze przepisy z rabarbarem:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj