Smaczny piknik z produktem polskim. Bitwa regionów w Rydułtowach
Maćki w kapuśnicy, rolada z karczku w winie, bogracz stela, żebroczka, karminadle, rolada śląska... Daniami kuchni śląskiej chwalić się będą w sobotę (30.07.) w Rydułtowach koła gospodyń wiejskich z regionu.
Impreza odbędzie się na parkingu naprzeciwko Urzędu Miasta Rydułtowy w sobotę (30.07.) godzinach 12.00- 15.00. W wydarzeniu weźmie udział 9 kół gospodyń z powiatów rybnickiego, wodzisławskiego i cieszyńskiego. Gościnnie poza konkursem będzie Koło Gospodyń z Rydułtów, które w tym roku obchodzi 65- lecie działalności.
Koła gospodyń przygotują dania regionalne, to miedzy innymi maćki w kapuśnicy, rolada z karczku w winie, bogracz stela, haluszki z bryndzą beskidzką i wyrzoskami, żebroczka, karminadle, rolada śląska, żur śląski z sercem, gołąbki, zgrabne golonko w piwie, święcennik. Komisja będzie je oceniać i na zakończenie wydarzenia ogłosi werdykt. W roli eksperta kulinarnego w komisji będzie Renata Niesporek z Restauracji „Parys” w Rydułtowach.
W czasie imprezy będą prezentować się Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, Nadleśnictwo Rybnik, KRUS, Agencja Wsparcia Rolnictwa i inne instytucje. Rydułtowskie Centrum Kultury organizuję wydarzenie dla Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Warszawie, Oddział Terenowy w Częstochowie.
W tym dniu w tym samym miejscu odbędzie się również Dzień Konsultacji.
Czytaj o Dniu Konsultacji:
Czytaj także:
- Ofiar Terroru, dawniej Dworcowa. Na biesiadzie w Rydułtowach przypominali historię ulicy [FOTO]
- Jarmark na ulicy Ofiar Terroru w Rydułtowach: „Nigdy tylu ludzi tu nie wiedziałam” [FOTO]
- Była wiosenna, jest letnia. Szkoła języka polskiego dla Ukraińców w Rydułtowach wciąż działa
- Rydułtowy będą się uczyć od norweskiego partnera. Podpisano umowę o współpracy