Śniadania z różnych zakątków Europy. Sprawdź, co jedzą inni
W sobotę (24.04) obchodzony jest Europejski Dzień Śniadania, który jest organizowany pod hasłem "Znajdź czas na śniadanie". Dlatego przygotowaliśmy dla Was parę inspiracji, które przeniosą was w „śniadaniową” podróż po Europie.
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, jak twierdzą dietetycy, powinno ono dostarczać 20-25% potrzebnej naszemu organizmowi całodobowej energii. Poranny posiłek to gwarancja dobrze rozpoczętego dnia. Co zatem wybrać, by było pysznie, sycąco i energetycznie?
Jaki kraj taki obyczaj
Jakie śniadanie pojawia się na twoim stole? Wybierasz jajka i wędliny, a może rogaliki czy musli? Posiłki zmieniają się wraz ze zmianą współrzędnych geograficznych. Różnią się od siebie pomiędzy państwami. Niektóre śniadania mają nawet swoje nazwy: angielskie, francuskie czy włoskie.
Polskie śniadanie
Polskie śniadanie jest dosyć zróżnicowane. Czasem pojawia się w wersji obfitej, a czasem w nieco ubogiej, zbliżonej do wersji francuskiej. Najczęściej jednak stawiamy na śniadanie lekkie, wybieramy płatki, jogurt. Na drugie śniadanie wybieramy kanapkę lub owoc. W weekendy, kiedy mamy więcej czasu, na naszych talerzach pojawiają się jajka w różnych odsłonach, bułki, chleby, kawa i herbata. Często wybieramy chleby tostowe i opiekane grzanki z dżemem i serem. Na polskim stole królują także wędliny, kiełbasy i parówki. Popularnością cieszy się także nabiał, sery, twarogi i zupa mleczna.
Angielskie śniadania
Syte, obfite i wysokokaloryczne- takie właśnie są angielskie śniadania. W ostatnim czasie możemy spotkać je także w lżejszej odsłonie tj. tosty, dżem i soki owocowe. Jednak podstawą tradycyjnego śniadania angielskiego są jajka z bekonem, kiełbasy, mięso – white lub black pudding (potrawa podobna do kaszanki). Wszystkie potrawy są smażone na głębokim tłuszczu. Na tego rodzaju śniadaniu możemy spotkać się także z fasolką w sosie pomidorowym, owsianką, grzybkami czy tradycyjnymi plackami panckaes.
Europejskie śniadania kontynentalne
Znacznie różnią się od tych angielskich, są mniej obfite i nieco mniej kaloryczne. W krajach śródziemnomorskich klimat jest cieplejszy, dlatego stawia się na lekkie śniadania. Na stołach znajdziemy soki, słodkie pieczywo, herbatę i kawę, tej ostatniej nie może zabraknąć zwłaszcza we Włoszech. Na północy i wschodzie Europy preferuje się śniadania ciepłe i bardziej kaloryczne. Typowe kontynentalne śniadanie to słodkie bułki, rogaliki, tosty z dżemem, płatki z mlekiem i sery.
We Włoszech króluje panino (kanapka zapiekana z szynką i serem peccorino lub mozzarellą i pomidorami), we Francji popularnością cieszą się bagietki, chleby z bakaliami czy kozim serem. Kuchnia niemiecka obfituje w jajka na miękko, wędliny i słynne kiełbasy bierwurst, weisswurst.
A ty co najczęściej jadasz na śniadanie? Daj znać!
Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!
Jeśli szukasz kulinarnych inspiracji, zerknij do naszej radiowej kuchni: