Kuchnia Radia 90: Sprawdzony przepis na śledzie pod pierzynką
We wtorek tradycyjny śledzik, szykujemy więc w kuchni Radia 90 śledzie w wersji, które wszyscy bardzo lubią: mamy sprawdzony przepis na śledzie pod pierzynką.

Sprawdzony przepis na śledzie pod pierzynką
To jest potrawa, którą można modyfikować, zmieniać, dodawać i urozmaicać dodatkami. Robi się ją warstwami, przekładając śledzie z cebulką, tartym jabłkiem, żółtym tartym serem, jedną z warstwa może być gotowany czy pieczony burak, gotowane jajka czy ogórki kiszone.
W kuchni Radia 90 przepis na prosty zestaw: cebulka, śledzie, jabłko i na górze tarty ser, wszystko przełożone sosem jogurtowo- majonezowym.
Potrzebujemy:
5- 6 filetów śledziowym (typu Matijas), powinny być porządnie wypłukane. Kroimy je w kawałki, takie na jeden kęs. Cebulę średniej wielkości kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na sito i przelewamy wrzątkiem, cebula zyska dzięki temu łagodny smak. Do tego dwa jabłka obrane i starte na grubych oczkach oraz ser żółty starty na drobnej tarce.
Sos tworzymy mieszając jogurt naturalny z ulubionym majonezem, 1/3 majonezu, 2/3 jogurtu. Dodajemy trochę soli i solidną porcję pieprzu.
W przezroczystej misce układamy warstwy zaczynając od cebulki, na niej układamy kawałki śledzia i zalewamy kilkom łyżkami sosu, teraz dajemy jabłko i znów śledzie, zalewamy sosem i posypujemy tartym serem.
Należy wsadzić do lodówki, by smaki się przegryzły.
Smacznego!
Sprawdzony przepis na śledzie pod pierzynką. Jakie jest Twój?
Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!
Czytaj także: