Radio 90 logo

MUZYKA WYBRANA DLA CIEBIE • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Smacznie i zdrowo w Dzień Marchewki. Sprawdź przepis na ciasto!

Facebook Twitter

Lubicie słodkie przekąski? Mamy dla Was prosty przepis na smaczne i zdrowie ciasto marchewkowe, ale to nie wszystko!

fot.silviarita/pixabay

Marchew to niedrogie i popularne warzywo dostępne na naszym rynku. W sklepie mamy dostęp do nich przez cały rok, jednak najsmaczniejsze są w sezonie letnim. Marchew jest podstawą wielu zup, jednak warto spożywać ją surową bądź zmiksowaną – w postaci soku. Marchew to nie tylko źródło błonnika ale i przeciwutleniaczy i składników odżywczych. Najbardziej znanym składnikiem marchwi jest beta-karoten przeciwutleniacz, który wzmacnia układ odpornościowy, poprawia wzrok, ma działanie antynowotworowe oraz sprawia, że skóra ma ładny kolor opalenizny.

Zawiera następujące witaminy:

  • Witaminę: C, B6, E, K,
  • Tiaminę,
  • Rybolawinę,
  • Niacynę,
  • Kwas foliowy,

oraz minerały:

  • Wapń,
  • Żelazo,
  • Magnez,
  • Fosfor,
  • Potas,
  • Sód,
  • Cynk.

Sprawdź nasze przepisy na ciasto i sok z marchwi. Zajdziesz je poniżej:

Przepis na ciasto marchewkowe

fot.Alexas_Fotos/pixabay

Czyli idealna, zdrowa, wilgotna i puszysta przekąska. Przygotuj poniższe składniki oraz tortownicę o średnicy 26 cm:

  • 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
  • 0,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  • Zetrzyj marchew na tarce o drobnych oczkach,
  • Pokrój orzechy na małe kawałeczki,
  • Ustaw piekarnik nastawiamy na 180°C,
  • Jajka ubij mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym, dolewaj powoli olej,
  • Wymieszaj mąkę z solą proszkiem i sodą i dodaj do powyższej mieszaki, ciągle ubijając,
  • Dodaj cynamon i piernikową przyprawę,
  • Na koniec dodaj marchew i orzechy,
  • Natłuść formę, wylej ciasto i piecz w piekarniku około 50 minut.

Ciasto możesz polać polewą z roztopionej w kąpieli wodnej białej czekolady!

Zdrowy sok marchewkowy:

fot. Couleur/pixabay

Jak przygotować smaczny i zdrowy sok z marchewki? To nic trudnego. Można użyć do tego sokowirówki bądź tradycyjnej metody. Ta druga polega na potarciu naszego warzywa na tace o najmniejszych oczkach i wyciśnięcie soku przez sito lub gazę. Taki sok najlepiej smakuje z dodatkiem wyciśniętej cytryny bądź rozcieńczony z wodą mineralną.

Na zdrowie!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj