Smacznie i zdrowo w Dzień Marchewki. Sprawdź przepis na ciasto!
Lubicie słodkie przekąski? Mamy dla Was prosty przepis na smaczne i zdrowie ciasto marchewkowe, ale to nie wszystko!

Marchew to niedrogie i popularne warzywo dostępne na naszym rynku. W sklepie mamy dostęp do nich przez cały rok, jednak najsmaczniejsze są w sezonie letnim. Marchew jest podstawą wielu zup, jednak warto spożywać ją surową bądź zmiksowaną – w postaci soku. Marchew to nie tylko źródło błonnika ale i przeciwutleniaczy i składników odżywczych. Najbardziej znanym składnikiem marchwi jest beta-karoten przeciwutleniacz, który wzmacnia układ odpornościowy, poprawia wzrok, ma działanie antynowotworowe oraz sprawia, że skóra ma ładny kolor opalenizny.
Zawiera następujące witaminy:
- Witaminę: C, B6, E, K,
- Tiaminę,
- Rybolawinę,
- Niacynę,
- Kwas foliowy,
oraz minerały:
- Wapń,
- Żelazo,
- Magnez,
- Fosfor,
- Potas,
- Sód,
- Cynk.
Sprawdź nasze przepisy na ciasto i sok z marchwi. Zajdziesz je poniżej:
Przepis na ciasto marchewkowe
Czyli idealna, zdrowa, wilgotna i puszysta przekąska. Przygotuj poniższe składniki oraz tortownicę o średnicy 26 cm:
- 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki)
- 1,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć)
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
- 0,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Zetrzyj marchew na tarce o drobnych oczkach,
- Pokrój orzechy na małe kawałeczki,
- Ustaw piekarnik nastawiamy na 180°C,
- Jajka ubij mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym, dolewaj powoli olej,
- Wymieszaj mąkę z solą proszkiem i sodą i dodaj do powyższej mieszaki, ciągle ubijając,
- Dodaj cynamon i piernikową przyprawę,
- Na koniec dodaj marchew i orzechy,
- Natłuść formę, wylej ciasto i piecz w piekarniku około 50 minut.
Ciasto możesz polać polewą z roztopionej w kąpieli wodnej białej czekolady!
Zdrowy sok marchewkowy:
Jak przygotować smaczny i zdrowy sok z marchewki? To nic trudnego. Można użyć do tego sokowirówki bądź tradycyjnej metody. Ta druga polega na potarciu naszego warzywa na tace o najmniejszych oczkach i wyciśnięcie soku przez sito lub gazę. Taki sok najlepiej smakuje z dodatkiem wyciśniętej cytryny bądź rozcieńczony z wodą mineralną.
Na zdrowie!
Czytaj także:
- Kuchnia Radia 90: Ciasteczka owsiane z rodzynkami, orzechami, słonecznikiem….
- Kuchnia Radia 90: Szarlotka z brzoskwiniami. Dobrze smakuje też zimą
- Kuchnia Radia 90: Tiramisu w wersji owocowej! Zapach i smak lata, kiedy za oknem mróz