Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

 

Świetni młodzi kucharze z Wodzisławia! Gratulujemy!

Facebook Twitter

Ich srebrne dania mogą być inspiracją dla tych, którzy zastanawiają się co przygotować na własny stół... Dwa drugie miejsca zdobyli uczniowie wodzisławskiego Ekonomika na Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym Olima Cup 2019 w Czechach.

www.powiatwodzislawski.pl

Łukasz Skowron oraz Paulina Bierza przygotowali w 45 minut, łącznie z dekoracją, dania wykorzystujące filet z indyka i wylosowane warzywo sezonowe z „Black boxu”. Uczniowie trenowali pod okiem nauczyciela przedmiotów gastronomicznych Krzysztofa Zielonki.

Gastronomiczna rywalizacja cieszy się ogromną popularnością wśród znawców fachu i miłośników dobrej kuchni. Od wielu lat uczestniczy w niej również wodzisławskie Technikum Nr 2 im. Komisji Edukacji Narodowej, wchodzące w skład Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. W finale konkursu uczestniczyły reprezentacje z Czech, Słowacji i Polski.

Wielokrotny medalista Łukasz podał kompozycje regionalnych i sezonowych produktów w daniu : „Duet roladki i kuleczki z indyka / burak / dynia / słony karmel / orzech / białe wino / rokitnik”.

Zaś Paulina zainspirowała Szefów Kuchni jesienną paletą barw i polskich smaków serwując danie : „Indyk i śliwka / indyk kasza i wątróbka /czerwone wino / marchew / dynia / rzodkiewka / por”.

Ponadto młodzież miała okazję zwiedzić międzynarodowe targi żywności, rolnictwa, piekarnictwa, cukiernictwa i gastronomii „Olima 2019” w międzynarodowym centrum targowym „Flora” w Ołomuńcu.

Z Łukaszem Skowronem w Radiu 90 rozmawialiśmy podczas tegorocznej edycji Śląskich Smaków:

Nasi kucharze górą! [FOTO]

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 8 grudnia 2019