Świetni młodzi kucharze z Wodzisławia! Gratulujemy!
Ich srebrne dania mogą być inspiracją dla tych, którzy zastanawiają się co przygotować na własny stół... Dwa drugie miejsca zdobyli uczniowie wodzisławskiego Ekonomika na Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym Olima Cup 2019 w Czechach.
Łukasz Skowron oraz Paulina Bierza przygotowali w 45 minut, łącznie z dekoracją, dania wykorzystujące filet z indyka i wylosowane warzywo sezonowe z „Black boxu”. Uczniowie trenowali pod okiem nauczyciela przedmiotów gastronomicznych Krzysztofa Zielonki.
Gastronomiczna rywalizacja cieszy się ogromną popularnością wśród znawców fachu i miłośników dobrej kuchni. Od wielu lat uczestniczy w niej również wodzisławskie Technikum Nr 2 im. Komisji Edukacji Narodowej, wchodzące w skład Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. W finale konkursu uczestniczyły reprezentacje z Czech, Słowacji i Polski.
Wielokrotny medalista Łukasz podał kompozycje regionalnych i sezonowych produktów w daniu : „Duet roladki i kuleczki z indyka / burak / dynia / słony karmel / orzech / białe wino / rokitnik”.
Zaś Paulina zainspirowała Szefów Kuchni jesienną paletą barw i polskich smaków serwując danie : „Indyk i śliwka / indyk kasza i wątróbka /czerwone wino / marchew / dynia / rzodkiewka / por”.
Ponadto młodzież miała okazję zwiedzić międzynarodowe targi żywności, rolnictwa, piekarnictwa, cukiernictwa i gastronomii „Olima 2019” w międzynarodowym centrum targowym „Flora” w Ołomuńcu.
Z Łukaszem Skowronem w Radiu 90 rozmawialiśmy podczas tegorocznej edycji Śląskich Smaków: