Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Sylwester tuż, tuż! Co podać na stół? Radio 90 i restauracje „Staropolskie” polecają [WIDEO]

Facebook Twitter

Zbliża się zabawa sylwestrowa, zbliża się ten moment, kiedy wielu z nas będzie spędzać wieczór i noc w gronie najbliższych. Pandemia wymusiła zamknięcie lokali, nie będzie wielkich bali, więc w domach musimy witać Nowy Rok. Niestety również i w domach nie będzie hucznych domówek, mimo to, coś na stole postawić trzeba. Czym podjąć gości?

Jakie smakołyki można zaproponować? Można samemu wykonać, można zamówić catering. Jaka moda na sylwestrowym stole w tym roku? Pytamy o to Damiana Brodę, szefa kuchni restauracji „Staropolskie”.

Klienci jako główne dania wolą mięsa, ryby, są to  cięższe dania.  My polecamy królika, dzika, gęś, czy kaczkę. Konfitujemy to w gęsim tłuszczu około 2,3 godzin. Podajemy lżejsze przystawki, są to też propozycje idealne na kaca (…).

Konfitowane udo z kaczki? Dlaczego nie, na sylwestrowy stół jak znalazł. Trzeba pamiętać jednak, że na takie dobre potrawy trzeba zarezerwować sobie sporo czasu. Chyba że taką potrawę zamówimy.

Na taki  wieczór mogę polecić na taki wieczór konfitowaną udo z kaczki, również udo z królika. Konfitowane, czyli stara metoda, która polega na zatapianiu mięsa w gęsim tłuszczu, jest to najzdrowszy tłuszcz zwierzęcy jaki istnieje. (…)

Mięso na ciepło, mięso na zimno. Szwedzki stół na zabawę sylwestrową to dobre rozwiązanie.

Trzeba poświęcić czasu , ale efekt jest niesamowity, bardzo zadawalający smakowo. Takie mięso można  przechowywać znacznie dłużej niż mięso tradycyjnie robione. Ten tłuszcz konserwuje to mięso. Może leżeć tydzień w lodówce, jemu się nic nie stanie. (…)

2-3 godziny pieczenia mięsa, ale czy nim trafi do pieca, dzień wcześniej musi być zamarynowane? Kolejna porcja fachowych potraw jak przygotować mięso przed Sylwestrem.

Mięso moczy się w solance, to nie jest zwykła sól peklowa, mamy swoje proporcje. Takie mięso leży w niej 24 godziny. Później przyprawiamy samymi podstawowymi przyprawami. Solanka to woda plus sól, bez ziół, one dopiero potem są dodawane.

Mięso na stół. Proszę bardzo! To danie główne na Sylwestra. A zupa? Też możemy ją podać?

Zupę możemy podać, aczkolwiek jak zauważyłem w ostatnim czasie, jeśli są to  potrawy cateringowe, zupy nie są chętnie zamawiane. (…) Można pomyśleć o zupach-kremach. grzybowe, z cukinii, zupy rybne. (…)

Mięso z dzika, kaczki. A może ryby? Na co macie ochotę? Karp był w wigilię, co teraz może wpłynąć na sylwestrowy stół?

Ryba cieszy się powodzeniem zarówno na zimno, jak i na ciepło. W naszym regionie  serwujemy łososia gravlaxa, jest on  marynowany w soli, cukrze z dodatkiem buraków i białego wina (…)

Sylwester 2020. Bawcie się z Radiem 90 i Chatą Staropolską.
Będzie pysznie! Wygrywajcie nagrody!

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 24 lipca 2021