Syrop z cebuli. Na kaszel na odporność
Metody naszych babć wracają do łask- także, jeśli chodzi o zdrowie. Tą miksturą kiedyś leczono kaszel i wzmacniano organizm w okresie jesienno-zimowym. Syrop z cebuli można zrobić samemu w domu, bo jego przygotowanie jest bajecznie proste.
Składniki:
- 2 cebule (najbardziej nadaje się odmiana żółta, ale możemy też zastosować białą lub czerwoną).
- 4 łyżki cukru lub miodu
I tyle.
Jak zrobić syrop z cebuli?
Obierz i posiekaj dwie cebule. Umieść je np. w słoiku, miseczce. Do cebuli dodaj cukier lub miód i dokładnie wymieszaj.
Nasz syrop możemy wzbogacić sokiem z cytryny, limonki lub kawałkami posiekanego imbiru.
Przykryj czymś miksturę i odczekaj minimum dobę, a najlepiej dwie. W tym czasie cebula puści sok. Odcedź sok do jakiegoś flakonika lub innego słoiczka.
Gotowe!
Do 2 tygodni syrop może bez problemu stać w lodówce.
- Dzieci: 2/3 razy dziennie po jednej łyżeczce, dorośli podobnie, ale po łyżce stołowej.
Żyj zdrowo z Radiem 90!