Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Szakszuka w radiowej kuchni. Pyszny i zdrowy pomysł na śniadanie

Facebook Twitter

Szakszuka to pyszne danie z pomidorów i jajek. Jest idealnym pomysłem na zdrowe śniadanie czy kolację. Danie to przygotowywać można z różnymi dodatkami takimi jak szpinak, dynia, boczek, fasola czy pieczarki. Możliwości jest wiele, ale warto spróbować podstawowej wersji tego dania. Przepis znajdziecie poniżej:

DanaTentis/pikxabay

Prawdziwa szakszuka powinna mieć w sobie odrobinę egzotycznych przypraw, które nadają jej orientalnego smaku. Danie to jest sycące i bardzo aromatyczne. Pochodzi z Tunezji, ale dużą popularność zyskała również w innych krajach północnej Afryki i w Izraelu. Do jego przygotowania możesz użyć całych pomidorów, bądź tych gotowych z puszki. Jeśli używasz całych pomidorów, pamiętaj aby je sparzyć i obrać ze skórki.

Składniki:

-1 puszka krojonych pomidorów, bądź 3 pomidory,

-Jajka 3-4 sztuki,

-2 ząbki czosnku,

-1łyżczeka ostrej papryki,

-1 łyżeczka kminu rzymskiego

-oliwa z oliwek

-cebula

-sól, pieprz

-ser żółty, liście bazylii (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Na oliwie podsmaż drobno posiekany czosnek i cebulę. Dorzuć pomidory z puszki (jeśli używasz całych pokrój je w kosteczkę) i podduś około 7 minut. . Jeśli pomidory miały w sobie mało soku podlej całość odrobiną wodą, aby na patelni było nieco sosu. Dodaj paprykę i kumin. Następnie spróbuj utworzyć łyżeczką wgłębienia na patelni, do których wbijesz po jednym jajku. Dopraw całość solą i pieprzem. Przykryj patelnię pokrywką na około 4 minuty. Na tym etapie można dorzucić trochę startego sera i bazylię. Danie można podawać z bagietką! Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj