Szakszuka w radiowej kuchni. Pyszny i zdrowy pomysł na śniadanie
Szakszuka to pyszne danie z pomidorów i jajek. Jest idealnym pomysłem na zdrowe śniadanie czy kolację. Danie to przygotowywać można z różnymi dodatkami takimi jak szpinak, dynia, boczek, fasola czy pieczarki. Możliwości jest wiele, ale warto spróbować podstawowej wersji tego dania. Przepis znajdziecie poniżej:
Prawdziwa szakszuka powinna mieć w sobie odrobinę egzotycznych przypraw, które nadają jej orientalnego smaku. Danie to jest sycące i bardzo aromatyczne. Pochodzi z Tunezji, ale dużą popularność zyskała również w innych krajach północnej Afryki i w Izraelu. Do jego przygotowania możesz użyć całych pomidorów, bądź tych gotowych z puszki. Jeśli używasz całych pomidorów, pamiętaj aby je sparzyć i obrać ze skórki.
Składniki:
-1 puszka krojonych pomidorów, bądź 3 pomidory,
-Jajka 3-4 sztuki,
-2 ząbki czosnku,
-1łyżczeka ostrej papryki,
-1 łyżeczka kminu rzymskiego
-oliwa z oliwek
-cebula
-sól, pieprz
-ser żółty, liście bazylii (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Na oliwie podsmaż drobno posiekany czosnek i cebulę. Dorzuć pomidory z puszki (jeśli używasz całych pokrój je w kosteczkę) i podduś około 7 minut. . Jeśli pomidory miały w sobie mało soku podlej całość odrobiną wodą, aby na patelni było nieco sosu. Dodaj paprykę i kumin. Następnie spróbuj utworzyć łyżeczką wgłębienia na patelni, do których wbijesz po jednym jajku. Dopraw całość solą i pieprzem. Przykryj patelnię pokrywką na około 4 minuty. Na tym etapie można dorzucić trochę startego sera i bazylię. Danie można podawać z bagietką! Smacznego!