Tłusta historia pączka…
Trwa najsłodszy dzień w roku. Tłusty czwartek na każdego z nas nakłada obowiązek zjedzenia przynajmniej jednego pączka. Jednak - co ciekawe - pączki nie zawsze były przyrządzane na słodko. Postanowiliśmy więc zajrzeć w karty cukierniczej historii. A ta zaskoczyła nas ciekawymi faktami!
Okazuje się, że pączki jadano już w czasach starożytnych. Różniły się od tych znanych współcześnie zarówno smakiem, jak i sposobem przygotowania:
– przypomina nasz ekspert, Zbigniew Wala z cukierni „Jagódka”. Ze starożytnego Egiptu pączek przybył do Europy i tu go „posłodzono”:
Pączki w każdym miejscu na świecie są inne, tu też obowiązuje zasada „co kraj, to obyczaj”:
Do historii pączków jeszcze wrócimy. Was zachęcamy do podzielenia się zdjęciami smakołyków, jakie zjadacie z okazji przypadającego Tłustego Czwartku!