Tłusty czwartek w Wiśle – to będzie bardzo słodki konkurs [WIDEO]
To bardzo pyszny i sympatyczny konkurs, który pozwala bez wyrzutów sumienia zjeść niezliczoną ilość tych dobroci. Wiele gospodyń już szykuje się na ten dzień. Tłusty czwartek to w Wiśle od wielu lat dzień, w którym wybiera się najlepszego beskidzkiego kreplika, czyli pączka.

Szacowany czas czytania: 01:13
Tłusty czwartek w Wiśle oznacza tylko jedno – krepliki
Do dzisiaj (14.02.) mieszkańcy Śląska Cieszyńskiego mogą zgłosić się jeszcze do tego konkursu. Jak mówi Katarzyna Czyż – Kaźmierczak, szefowa Wiślańskiego Centrum Kultury –
zachęcamy do udziału osoby fizyczne, szkoły, restauracje, cukiernie, koła gospodyń.
Katarzyna Czyż – Kaźmierczak: Będziemy wybierać tego najlepszego, najpiękniejszego, najpiękniejszego beskidzkiego krepla wykonanego według starej beskidzkiej receptury. Jeszcze można się zgłaszać do udziału. Zachęcamy serdecznie. Mamy dwie kategorie: zawodową i domową, a oprócz tego w tym roku będziemy wybierać krepla diamentowego, czyli publiczność, która będzie bawić się razem z nami, będzie uznawać, który beskidzki kreplik jest właśnie tym diamentowym.
Finał konkursu i degustacja odbędzie się w tłusty czwartek (16.02.) w Pizzerii BELWEDER przy ul. Wyzwolenia 48 o godz. 10:00. Należy pamiętać, że pączki muszą zostać przygotowane wg beskidzkiej receptury, tzn. z powidłami śliwkowymi, ze spirytusem, smażone na smalcu.
Zgłoszenia przyjmowane są do 14 lutego w Wiślańskim Centrum Kultury, Pl.B. Hoffa 3A, tel. 602 177 262, e-mail: kultura@wisla.pl.
Czytaj także: