To są kreple! Aż ślinka cieknie [WIDEO]
Dobrze przygotować ciasto – to podstawa dobrych kreplików. Pytacie co to takiego? W Beskidach i na Śląsku dobrze wiedzą! To pączki. Dziś (20.02.) Tłusty Czwartek czyli święto tego przysmaku. Odwiedziliśmy kultową wiślańską cukiernię „U Janeczki”.
Jaki jest przepis na dobrego pączka? Zacząć trzeba od składników i dobrego wyrobienia ciasta. Tutaj do pomocy trzeba zaprosić panów – bo oni maja siłę w rękach. Jak się robi wiślańskie o tym z Karoliną Szeją w cukierni rozmawiał Jan Bacza.
Przepis na ciasto drożdżowe na pączki z cukierni „U Janeczki” – wartości w kilogramach
Mąka 3,000
Sól 0,050
Masło 0,750
Żółtka 0,480
Jaja 0,300
Cukier 0,450
Ekstrakt z wanilii 0,045
Drożdże 0,300
Dynia mielona 0,180
Mleko 0,810
Spirytus 0,200
Mąka do posypania 3,000
Nadzienia wedle uznania. My mamy swoją tajną recepturę
– dodaje z uśmiechem Karolina Szeja.