Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Trenuj mózg jedząc orzechy włoskie. Polepsz swoją pamięć i koncentrację

Facebook Twitter

Struktura orzecha przypomina nasz główny organ zarządzający. Potraktuj to jako podpowiedź ze strony natury. To właśnie orzechy włoskie polepszają naszą sprawność umysłu, koncentrację oraz pamięć. Czemu zawdzięczamy ich zdrowotne zalety?

Rozpoczął się sezon na orzechy włoskie. Pod koniec września oraz na początku października rozpoczynają się zbiory tego wartościowego produktu, który już od starożytności cieszył się powodzeniem jako dodatek do potraw oraz roślina medyczna. Owoce orzecha są stosowane także w medycynie naturalnej, a dzięki produkcji herbicydu – juglonu, nadadzą się także do walki z bateriami, grzybami i drożdżami w układzie pokarmowym. Poznaj więcej właściwości orzecha.

Właściwości orzecha włoskiego

Orzechy włoskie zawierają przeciwutleniacze, antyoksydanty, sprzyjają młodości ciała, umysłu i ogólnemu zdrowiu. Mają właściwości odtruwające, oczyszczające oraz wspierają układ trawienny. Ich skład to w 60% tłuszcz, szczególnie ten nienasycony, który ma zbawienny wpływ na pracę naszego mózgu. Ponadto, odkażające działanie orzecha włoskiego jest dobrze znane i stosowane w pielęgnacji zewnętrznych infekcji ran. Warto wiedzieć, że są one także wysoko kaloryczne, bowiem 100 g orzechów włoskich to niemalże 650 kcal. Jednak kilka sztuk dziennie na pewno nie wpłynie na wzrost wagi naszego ciała.

Więcej argumentów 'za’

W składzie orzechów znajdziemy także:

  • magnez – działa uspokajało i pozwala zachować dobry humor,
  • żelazo – przeciwdziała anemii.
  • melatonina – polepsza nasz sen i wyreguluje cykl dobowy,
  • jod – reguluje działanie tarczycy.

Jak przechowywać orzechy?

Orzechy szybko jełczeją, to za sprawą wysokiej zawartości tłuszczu. Dlatego lepiej kupować orzechy niełuskane, ponieważ będziemy mogli je dłużej przechowywać i unikniemy ich spleśnienia. Nie kupujmy tych mielonych, ponieważ łatwo rozwijają się w nich szkodniki zbożowe. Najlepiej, gdy zmielimy je przed samym użyciem. Orzechy w łupinach mają swoje naturalne opakowanie, dlatego wystarczy przechowywać je w chłodnym i suchym miejscu, idealnie nada się do tego puszka lub słój.

fot. pixabay/ Couleur

Macie sprawdzone przepisy kulinarne z wykorzystaniem orzechów włoskich? Dajcie nam koniecznie znać!

Wokół Ciebie dzieją się rzeczy ważne lub zabawne?
Nakręciłeś ciekawy film, zrobiłeś dobre zdjęcie?
Interesuje nas wszystko, co interesuje Ciebie i co dla Ciebie jest ważne.
Napisz do nas TUTAJ!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj