Uwaga na te parówki! Możesz zachorować na listeriozę
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: wycofanie jednej partii produktu „Pikok pure parówki z szynki 250 g” ze względu na wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes.
Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej w jednej partii produktu „Pikok pure parówki z szynki 250 g” wykryto Listeria monocytogenes.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Szczegóły dotyczące produktów:
- Nazwa produktu: Pikok pure parówki z szynki 250 g
- Numer partii: 11031
- Numer serii: Seria C: 10349134
- Termin przydatności do spożycia: 04.05.2021
Producent: „SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Czyżewie, ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew, weterynaryjny numer identyfikacyjny 20134001.
Dystrybucja produktu do sieci sklepów „Lidl” w Polsce.
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
W wyniku niezwłocznego powiadomienia producenta przez organy urzędowej kontroli, o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w badanych próbkach wyrobu, zakład uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku. Przedsiębiorca poinformował odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii w/w wyrobu.
Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu „Pikok pure parówki z szynki 250 g” oznaczonego numerem partii i terminem przydatności do spożycia wskazanym w komunikacie.
W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Listerioza
Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.
Jak dochodzi do zakażenia?
Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.
Objawy
U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.
Zapobieganie zakażeniu
Głównie polega na:
- zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt, przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności.
- należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety.
W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.
(źródło: gov.pl)
Czytaj także: