Radio 90 logo

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

Uwaga na te parówki z sieci Biedronka. GIS wydał ostrzeżenie! Możesz zachorować na listeriozę

Facebook Twitter

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wykrycie bakterii Listeria monocytogenes w jednej partii produktu „Parówki z szynki Kraina Wędlin Nature”, 250 g

Zagrożenie:

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej w jednej partii produktu „Parówki z szynki Kraina Wędlin Nature”, 250 g, wykryto bakterie Listeria monocytogenes.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Szczegóły dotyczące produktów:

  • Nazwa produktu: „Parówki z szynki Kraina Wędlin Nature”, 250 g
  • Numer partii: 10971
  • Numer serii: Seria C: 09749229
  • Termin przydatności do spożycia: 01.05.2021
  • Producent: Sokołów S.A Al. 550-lecia 1 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 20134001
  • Wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Firmy Sokołów S.A. i Jeronimo Martins Polska S.A. po otrzymaniu informacji o niewłaściwych wynikach badań natychmiast wszczęły procedurę wycofania z obrotu handlowego powyższej partii produktu.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie.

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 pod hasłem „Listerioza”.

Listerioza

Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.

Jak dochodzi do zakażenia?

Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.

Objawy

U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.

Zapobieganie zakażeniu

Głównie polega na:

  • zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt, przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności.
  • należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety.

W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.

(źródło: gov.pl)

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 11 maja 2021