Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Twitter

 

Uważaj na ten olej! Może być szkodliwy dla zdrowia

Facebook Twitter

Jest gorszy niż cukier, gluten czy laktoza – czyli olej palmowy w postaci rafinowanej. Gdzie możemy go znaleźć?

fot. Fotolia

Olej ten powstaje owoców palm oleistych, które są uprawiane przemysłowych plantacjach. Surowy nie jest szkodliwy, jednak trafia do nas w tej najgorszej – rafinowanej czy częściowo utwardzonej postaci. Cieszy się dużą popularnością ze względu na cenę i wydajność. Dzięki procesom tłoczenia, jego kolor staje się czerwono-pomarańczowy. Surowy zawiera sporo składników takich jak: betakaroten, witamina E i K, antyoksydanty, skwalen, koenzym Q10 oraz sterole. Jego składzie znajdziemy kwasy tłuszczowe jednonienasycone i wielonienasycone.

fot.tristantan

Niestety przemysł spożywczy wykorzystuje olej palmowy w postaci utwardzonej. Proces rafinacji powoduje zmianę barwy oleju na jasnożółty, a w składzie wytracają się cenne karotenoidy i antyoksydanty. Zmienia się jego konsystencja z płynnej na stałą. W jego składzie powstają tłuszcze trans – czyli bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia.

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj

Jak mija dzień? Sprawdź najważniejsze wiadomości z 20 lutego 2020