Radio 90

Gramy od 25 lat • Cieszyn 95.2 fm • Rybnik 90 fm Słuchaj Online Facebook YouTube Instagram

 

W kuchni rządzą śliwki. Mamy świetny przepis na ciasto

Facebook Twitter

Regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, zawierają składniki mineralne jak potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor, a nawet poprawiają nastrój i samopoczucie. Kiedy skosztujecie tarty ze śliwkami gwarantujemy, że będziecie w doskonałych humorach.

Tarta ze śliwkami, ma spód z ciasta kruchego, przez co nie jest ani trudna, ani czasochłonna. Ciasto kruche możecie wyrobić z Waszego ulubionego przepisu, jeśli nie to podajemy recepturę.

Potrzebujemy:

Na ciasto- 450 g mąki, kostkę (200 g) zimnego masła, 100 g cukru, łyżeczka skórki otartej z cytryny, 4, żółtka, 2 łyżki śmietany 30%, sól. Do nadzienia zaś 3/4 szklanki cukru, 2 kg śliwek oraz łyżkę soku z cytryn.

Mąkę, cukier i szczyptę soli ze skórką cytryny dajemy do miski, dodajemy kosteczki zimnego masła, wszystko rozcieramy w palcach. Dodajemy śmietanę z żółtkami, szybko wyrabiamy i wkładamy do lodówki na godzinę. Można w foli, a można już w wylepionej formie.

Śliwki myjemy, suszymy i wyjmujmy pestki, dodajemy sok z cytryny oraz cukier. Odstawiamy.

Jeśli do lodówki wstawiliśmy ciasto w folii, to teraz należy je rozwałkować i wstawić do tortownicy, trzeba ulepić z ciasta wyższy brzeg, bo śliwki mają dużo soku i ważne, żeby w czasie pieczenia się nie wylał. Teraz śliwki, rozkładamy je na cieście jak rozetę i skrapiamy sokiem, który z nich wyciekł.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni (góra- dół) i pieczemy 45- 55 minut. Ciasto musi się zrobić na brzegach brązowe a śliwki się skarmelizują, będą bulgotać, a po wyjęciu zastygną.

Smacznego!

Czytaj także:

Najnowsze

R E K L A M A

Polecamy dzisiaj